Zoeken

Koning Mohammed VI haalt hard uit naar consuls en ambassadeurs

2 augustus 2015 - 13:11 - Marokkanen in het buitenland

©

In zijn toespraak van het Troonfeest heeft Koning Mohammed VI hard uitgehaald naar Marokkaanse consuls en ambassadeurs "die zich enkel bezig houden met hun persoonlijke en politieke zaken".

De Koning kreeg tijdens zijn reizen in het buitenland en in Marokko honderden klachten van in het buitenland gevestigde Marokkanen over de manier waarop ze in Marokkaanse consulaten en ambassades worden behandeld.

"Sommige consuls, in plaats van hun taak zoals het moet te vervullen, houden zich enkel bezig met hun persoonlijke en politieke zaken. (...) Ik hun moeilijkheden en legitieme aspiraties vernomen. Er moet een verbetering komen in de contacten en communicatie met de leden van de gemeenschap in het buitenland en de diensten die voor hen bestemd zijn. De procedures moeten worden vereenvoudigd en gemoderniseerd, hun waardigheid gerespecteerd en hun rechten behouden", aldus de Koning.

Van het ministerie van Buitenlandse zaken eist de Koning een ferme optreden om de problemen in consulaten en ambassades op te lossen. Ook moeten diplomaten die misbruik maken van hun functie, hun werk verwaarlozen of leden van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland slecht behandelen uit hun functie worden ontheven.

Jaarlijks komen duizenden klachten binnen van Marokkanen in het buitenland. Vooral in de consulaten van Barcelona, Marseille, Turijn, Milaan, Rotterdam en Utrecht worden veel problemen gemeld. Wereld-Marokkanen eisen steeds meer dat consuls en ambassadeurs uit de tweede of derde generatie Marokkanen worden gekozen. Deze mensen kennen de problemen van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland en zijn daarom beter in staat om ze op te lossen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team