Zoeken

Marokkanen in het buitenland pompen 5 miljard in Marokkaanse economie

13 augustus 2015 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het laatste rapport van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling van de Verenigde Naties plaats Marokkanen op de derde plaats van geldoverdrachten naar het herkomstland.

Marokko komt met ruim 5 miljard dollar net na Nigeria en Egypte. Zonder verrassing sturen Marokkanen in Frankrijk het meeste geld naar hun land van herkomst, namelijk 2 miljard dollar. Daarna volgen Marokkanen in Spanje (1,7 miljard) en Italië (959 miljoen).

In Noord-Afrika is Marokko al ruim 10 jaar de grootste geldontvanger van zijn in het buitenland gevestigde gemeenschap. Maar ondanks hun gewicht in de Marokkaanse economie, blijven overdrachten van Marokkanen in het buitenland zwak wat betreft investeringen. Slechts 7,7% van alle overdrachten worden - voornamelijk in vastgoed - geïnvesteerd. De rest gaat naar familie en consumptie.

In het rapport leest men dat « de keuze van vastgoed een bewijs is van sociale welzijn en tevens een symbolische en emotionele waarde heeft voor migranten die ver van huis wonen ».

De organisatie constateert ook dat de oprichting van bedrijven door in het buitenland gevestigde Marokkanen laag blijft. Ondanks de vele voordelen aangeboden door de overheid blijven wereld-Marokkanen weinig interesse tonen in baanscheppende investeringen. De grootste remmen zijn eigendomsrechten, corruptie, marktfalen en bureaucratie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team