Zoeken

"100% Italiaanse mondmaskers" in Marokko gemaakt

19 mei 2020 - 17:20 - Wereld

©

In Italië is ophef ontstaan over mondmaskers die lokaal moesten worden geproduceerd. De mondmaskers werden in werkelijkheid in Casablanca gemaakt en hebben zelfs het label "Made in Morocco".

De mondkapjes werden gratis aan de inwoners van Piëmont uitgedeeld en moesten lokaal worden geproduceerd. Maar uiteindelijk blijkt een deel van de mondmaskers uit Marokko te zijn ingevoerd.

"Ik kreeg de door de regio Piëmont beloofde maskers. Ze zijn welkom en heel comfortabel, ik had er nodig en ben dankbaar dat ik ze heb ontvangen, ook voor mijn familie. Ik wist wel niet dat Marokko in Piëmont lag.", schrijft Carlos Bogliotti, redacteur van Slow Food Edizioni in een column voor Torino Repubblica.

De plaatselijke autoriteiten hebben op de controverse gereageerd. Zo zou de productie van 5 miljoen wasbare mondmaskers via een aanbesteding aan drie bedrijven in Piëmont zijn toegekend. De groepen Casalinda en Pratrivero hebben een lokale productieketen. Het derde bedrijf, Mirogli, heeft een fabriek in Marokko waar een deel van de mondmaskers (350.000) werd geproduceerd.

Hetzelfde bedrijf was enkele weken geleden in Marokko onder vuur komen te staan. De groep, die gewoonlijk kleding produceert in het koninkrijk, besloot vanaf het begin van de coronacrisis om mondmaskers te gaan produceren, waarvan een deel voor de Marokkaanse markt bestemd was. De maskers werden echter aan 14 dirham stuk verkocht, tegen 0,8 dirham voor Marokkaanse mondmaskers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team