Zoeken

Viering Israëlische Onafhankelijkheidsdag zorgt voor controverse in Marokko

15 mei 2022 - 11:30 - Marokko

©

De historische viering van de onafhankelijkheidsdag van Israël in Marokko, is niet naar de zin van de Nationale Actiegroep voor Palestina. Deze laatste waarschuwt de joodse staat de grenzen tussen jodendom en zionisme niet te doen vervagen.

"In Marokko probeert de zionistische aanpak de restanten van de Joodse gemeenschap te bekeren tot het zionisme," vertelde Aziz Hanawi, secretaris-generaal van de Nationale Actiegroep voor Palestina, op maandag 9 mei op een persconferentie in Rabat. Hij beklemtoonde dat de Joden in Marokko Marokkaanse onderdanen zijn en dat Israël ermee moet stoppen hen te behandelen als een buitenlandse gemeenschap.

Lees ook: Historische viering onafhankelijkheidsdag Israël in Marokko

"Het jodendom staat los van het zionisme", benadrukte de antizionistische activist. Hij heeft Israël gewaarschuwd voor de pogingen van het land om de grenzen tussen het jodendom en de ideologie van het zionisme te doen vervagen. Het gaat hier om twee verschillende concepten. De Nationale Actiegroep voor Palestina herhaalde eveneens dat zij tegenstander is van de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en de Joodse staat.

Lees ook: Marokkanen demonstreren massaal tegen Israëlische aanval in Jeruzalem

Het optreden van de Nationale Actiegroep voor Palestina in de media vond plaats nadat de Marokkaanse Joodse gemeenschap in Marrakech een historische viering van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag had gehouden. Deze viering werd samen met de Wereld Zionistische Organisatie (WHO) georganiseerd. "De staat Israël is een eeuwigdurend wonder," zei Neria Meir, hoofd van de afdeling Zionistische Activiteiten van de WHO, die via een videoconferentie aanwezig was. De viering van de onafhankelijkheid van Israël in Marokko bewijst dat het wonder van de hergeboorte elk jaar opnieuw zijn weg vindt".

Bladna.nl