Zoeken

Televisie Marokko kent islamitische revolutie

15 april 2012 - 16:30 - Cultuur

©

Een aantal nieuwe maatregelen met betrekking tot de Marokkaanse televisiezenders 2M en Al Aoula, ontworpen door het Ministerie van Communicatie, zijn deze week goedgekeurd door de Hoge Autoriteit van Audiovisuele Communicatie (HACA). kansspelen en sportweddenschappen worden vanaf volgende maand verboden op de twee zenders.

Geïnspireerd door de Europese en Amerikaanse televisie, hebben deze hervormingen tot doel de programma’s van de Marokkaanse publieke zenders te verbeteren. Dezen worden steeds minder bekeken door de Marokkanen die liever naar MBC en Al Jazeera kijken.

Communicatie-minister Mustapha El Khalfi legt uit dat "het verbod op reclame voor kansspelen en sportweddenschappen op de nationale televisie beslist is om kinderen te beschermen", wat dus geen islamisering van de televisie betekent maar een aansluiting met de internationale normen.

Dergelijke maatregelen worden toegepast in verschillende landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, aldus El Khalfi tijdens een persconferentie in Rabat.

Volgens hem gaat 2M ook niet de 25 miljoen dirham dat het verdient aan kansspelen verliezen, omdat de duur van tv-spots zal worden verlengd, wat de zender een mooie winst zal verzekeren.

"Mijn doel is om de nationale productie te verbeteren en niet een heksenjacht te houden" aldus de minister die belooft de perscode en de 24 gevangenisstraffen dat deze inhoud, te hervormen.

Bladna.nl