Zoeken

Franse professor noemt Islam "seksueel overdraagbare aandoening"

17 december 2020 - 11:00 - Wereld

©

Het parket van Aix-Marseille heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de klacht die is ingediend door de Human Rights League (LDH), waarin melding wordt gemaakt van "antisemitische en islamofobe" opmerkingen van een professor in de rechten aan de Universiteit van Aix-Marseille.

"Er is geen gewetensvrijheid in de islam. Als je uit een moslimvader bent geboren, ben je een moslim voor het leven. Een soort seksueel overdraagbare religie, ik heb het nooit begrepen. Het lijkt op het judaïsme, het is hetzelfde, het is door de moeder. Een soort SOA, seksueel overdraagbare religie." Dit zijn de woorden van de professor die zijn opgenomen tijdens een cursus die op 27 oktober via zoom werd gegeven. De opname is naar buiten gebracht door Médiapart.

"We waren behoorlijk verbluft door zijn woorden, die een belediging zijn op grond van religie", zegt Michel Tubiana, erevoorzitter van de LDH, tegen persbureau AFP. "Deze opmerkingen zijn ronduit racistisch en hebben niets te maken met de vrijheid van meningsuiting of onderwijs", aldus de vakbond van de universiteit. "We hebben het niet naar buiten toe gecommuniceerd gezien de veiligheidscontext." Hiermee doelt de voorzitter van de Universiteit van Aix-Marseille, Eric Berton, op de situatie die in Frankrijk is ontstaan na de moord op de leraar Samuel Paty. "Als de woorden waar zijn, zullen ze krachtig worden veroordeeld", verklaart Berton.

De vrouwelijke professor die de uitspraken heeft gedaan verklaarde dat ze met haar woorden verwees naar de religie en niet naar de gelovigen. "De controversiële uitspraak seksueel overdraagbare religie, gebruikte ik echt in een vlaag van woede", zei de hoogleraar, verwijzend naar de moord op Paty die kort daarvoor had plaatsgevonden. "Ik weet niet of u zich bewust bent van de explosie die deze extreem gewelddadige moord heeft veroorzaakt onder het onderwijzend personeel", zei ze.

Ook zei de professor dat er "geen religie is die door bloed wordt overgedragen, het is een kwestie van vrije wil en welke religie dan ook". Met de cursus en de uitspraken die zij gedaan heeft wilde zij naar eigen zeggen slechts het idee van vrijheid van religie aan de orde stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team