Zoeken

Imane (12) is ’Amsterdammertje van het Jaar’

19 maart 2021 - 12:40 - Wereld

©

De 12-jarige Imane uit Slotermeer betekent al zo veel voor haar stad dat ze de titel kreeg van ’Amsterdammertje van het Jaar’. Ze werd voorgedragen door verschillende mensen omwille van haar grote betrokkenheid en inzet.

Imane is verrast maar blij met de titel. "Ik had het nooit verwacht, de andere genomineerden doen ook zulke mooie dingen", zegt ze aan Indebuurt Amsterdam. "Ik zet me in voor gelijke kansen en ben tegen hokjesdenken, discriminatie en racisme. Ook maak ik me hard voor jongerenparticipatie, want kinderen zijn de toekomst."

Op jonge leeftijd kreeg Imane reeds interesse voor de samenleving en de politiek. "Toen ik acht jaar was keek ik naar Jesse Klaver op tv, het ging erover dat er meer vrouwen in de politiek zouden moeten zitten. Opeens realiseerde ik me: ’jeetje, dat zou ik kunnen zijn’ en zo ontstond de droom om premier te worden."

Imane begon haar engagement bij de leerlingenraad van haar basisschool, de kinderwijkraad en de eerste kinderraad van de Gemeente Amsterdam waren haar volgende stappen. Vandaag zit ze ook in de leerlingenraad van haar huidige school, Het 4e Gymnasium. Om jongeren in haar buurt een stem te geven zette ze ook Jong Plein ’40-’45 op. "Er gebeurde veel in de buurt, maar jongeren werden er niet bij betrokken. Terwijl wij moeten leven met de beslissingen die nu gemaakt worden. Daarom is het belangrijk dat we meedoen. We moeten naar de lange termijn kijken, niet alleen naar hoe het er morgen uitziet, maar ook over dertig jaar. Er valt echt een wereld te winnen in jongerenparticipatie."

Het grote voorbeeld van Imane is Jacinda Ardern, de president van Nieuw-Zeeland. "Ze kan goed ingrijpen als het nodig is, zoals bij de aanslag in Christchurch of nu in de coronacrisis. En ze heeft een superdivers kabinet. Ik vind haar echt een mooi voorbeeld van goed vrouwelijk leiderschap."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team