Zoeken

Imam alFitrah-moskee in Utrecht na 9 jaar alsnog vervolgd

20 oktober 2022 - 15:00 - Wereld

©

Het Nederlandse Openbaar Ministerie vervolgt de 42-jarige imam Suhayb Salam van de Utrechtse alFitrah-moskee voor het afleggen van een valse verklaring, witwassen en valsheid in geschrifte. De imam zou onder ede hebben gelogen voor de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek deed naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën door regimes in onvrije landen.

Ook de stichting alFitrah en de 39-jarige vrouw van de imam, die secretaris is van de stichting, worden vervolgd. Justitie komt na onderzoek tot de vaststelling dat het koppel zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte, schrijft het AD. Salam heeft volgens het Openbaar Ministerie niet meegewerkt aan een parlementaire ondervragingscommissie. Zo zouden stukken waar om werd gevraagd niet zijn verstrekt. De imam zou ook gelogen hebben onder ede "over onder meer het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekening van de stichting".

Lees ook: Omstreden moskee Utrecht sluit definitief deuren

Daarnaast heeft financieel onderzoek door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) er toe geleid dat er een verdenking van witwassen ligt. Volgens justitie zijn geldstromen van tienduizenden euro’s niet op de juiste wijze in de boeken terecht gekomen. De aanleiding voor het financieel onderzoek was een vermoeden van terrorismefinanciering, maar dit blijkt niet te kloppen.

Strafrechtadvocaat Anis Boumanjal, die Suhayb Salam bijstaat, vindt het besluit tot de vervolging opmerkelijk. "Zes jaar geleden doet de FIOD met veel bombarie een inval bij meerdere panden en leggen ze beslag op van alles en nog wat. Over de verdenkingen maakte justitie destijds geen enkel geheim: Suhayb en zijn stichting zouden deelnemen aan een terroristische organisatie en zich schuldig maken aan financiering van een terroristische organisatie. Dat is breed uitgemeten in de landelijke pers. Het beeld werd snel gevormd", aldus Boumanjal.

Lees ook: België: inhuldiging nieuwe moskee

"Tijdens de inval zijn dozen vol papieren en computers meegenomen. Daar in die dozen zou het bewijs moeten liggen. Nu hebben wij na zes jaar om beëindiging van deze strafzaak verzocht bij de rechter en dan komt het OM opeens met het bericht dat terrorisme niet kan worden bewezen. Je zou denken goed nieuws. Maar dat is het allerminst: ’trial by media’ heeft z’n werk gedaan en het OM gaat over op het volgende onderzoek. Suhayb wonden likkend achterlatend. Werkelijk ontluisterend", concludeert de advocaat die het proces met vertrouwen tegemoet ziet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team