Zoeken

Hoba Hoba Spirit: "Marokko is een grote producent van schizofrenie"

14 september 2011 - 17:00 - Cultuur

©

"In Marokko zijn er twee problemen: we weten niet wie we zijn, noch waar we gaan", zegt Reda Allali, zanger en gitarist van de band Hoba Hoba Spirit, aan het Spaanse dagblad El Mundo. De muzikant is van mening dat het Koninkrijk "een grote producent van schizofrenie en absurde is, waar drugshandelaren erg religieus zijn, prostituees preken geven en marxisten de koning ondersteunen".

In dit interview gegeven tijdens de "Nachten van de Ramadan" in Madrid begin september, spot Reda Allali met de resultaten van het referendum over de nieuwe grondwet, want "geen enkele vraag ter wereld kan door een land worden goedgekeurd met meer dan 98% van de stemmen".

De zanger zegt ook dat zijn groep de mentaliteiten in Marokko wil revolutioneren en dat de Marokkanen "nog steeds moderniteit en technologie verwarren". Volgens hem zien ze het echte probleem waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd volledig over het hoofd, namelijk "hoe gaan we samen leven?".

Voor Reda Allali wil de meerderheid van de Marokkanen, rijk en arm, emigreren en geeft er de voorkeur aan een leven in armoede in Spanje te leiden dan in Marokko te blijven.

Marokkaanse islamisten, gezongen door Hoba Hoba Spirit in hun eerste album, "Lahya Basta" (genoeg baarden) werden niet gespaard door Reda Allali, die zegt dat islamitische bewegingen er enkel op uit zijn de Marokkanen te controleren.

De leden van Hoba Hoba Spirit zijn verdeeld over het onderwerp maar zijn het er wel over eens dat "religie een persoonlijke zaak is in een democratische samenleving".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team