Zoeken

Hirak: Marokko roept ambassadeur Nederland op matje

1 juli 2018 - 15:07 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken heeft vrijdag aan de ambassadrice van Nederland in Marokko, Désirée Bonis, om uitleg gevraagd na de uitspraken van minister Blok van Buitenlandse zaken over de evenementen in de Rif.

Blok verklaarde eerder deze week dat Marokkaanse-Nederlanders die naar het Rifgebied willen gaan, waakzaam moeten blijven en bewust moeten zijn van de risico’s.

Een diplomatiek bron verklaarde aan Medias24 dat de uitspraken van Blok "onbegrijpelijk en onaanvaardbaar" zijn en dat ze "in strijd staan met de bilaterale samenwerking". Marokko weigert volgens "buitenlandse inmenging in zijn interne aangelegenheden" te accepteren.

Dinsdag werd protestleider Nasser Zefzafi tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tegen andere leiders van de Hirak werd van 10 tot 20 jaar celstraf uitgesproken. De Nederlandse regering reageerde bezorgd op de hoge straffen.

Ook het SMN sprak zijn bezorgdheid uit en stelde dat de angst groeide onder Marokkaans-Nederlandse Hirak sympathisanten. Volgens de organisatie mijden sommige Marokkaanse-Nederlanders Marokko deze zomer omdat ze vrezen opgepakt te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team