Zoeken

Heropening moskeeën in Marokko is een tikkende tijdbom

20 oktober 2020 - 21:07 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft na enkele maanden van sluiting recent besloten om het vrijdaggebed in moskeeën terug toe te staan. Deze versoepeling zou catastrofaal kunnen uitdraaien. De heropleving van nieuwe besmettingen zou rampzalige gevolgen hebben voor het land.

De blijdschap waarmee de bevolking het besluit heeft ontvangen om moskeeën terug te openen zou snel kunnen vervliegen, schrijft Challenge. De beperkende maatregelen die door de regering werden beloofd om deze uitdaging aan te gaan zonder incidenten blijken niet realistisch te zijn.

Ter plekke is de realiteit wel anders. In Casablanca, het epicentrum van de corona-besmettingen in Marokko, waren de moskeeën overvol. De gelovigen hadden niet het minste respect voor de afstandsregels en er gingen ook gebeden door op straat. Handhavers weten niet goed zo hoe ze hier tegen kunnen optreden.

De hervatting van het vrijdaggebed in de moskeeën kan de dagelijkse corona-cijfers mogelijk beïnvloeden. In dat geval moet de regering haar beslissing terugdraaien, maar dat ligt volgens het tijdschrift moeilijk.

Het is noodzakelijk om de communicatie beter te organiseren en in overleg te gaan met lokale overheden en gelovigen. Maar eerst moeten gebeden in de straten verboden worden, adviseert dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team