Zoeken

Helft zelfmoorden in Marokko geregistreerd in Tanger-Tetouan-Al Hoceima

9 augustus 2023 - 11:40 - Marokko

©

Het aantal gevallen van zelfmoord neemt toe in Marokko. Meer dan duizend Marokkanen hebben vorig jaar zelfmoord gepleegd, volgens de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH), die waarschuwt voor een verontrustend fenomeen.

In haar rapport 2022 over de situatie van de mensenrechten in Marokko, onthult de AMDH dat "volgens rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie het aantal zelfmoorden in Marokko meer dan duizend gevallen per jaar bedraagt, met meer dan drie gevallen per dag," eraan toevoegend dat bijna de helft van deze zelfmoorddoden werd geregistreerd in de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima. Gezien de situatie moet de staat "het systeem van geestelijke gezondheidszorg heroverwegen in reactie op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie", voegt het rapport eraan toe.

Lees ook: Marokko bij landen met hoogste zelfmoordcijfers ter wereld volgens WHO

Volgens de AMDH zijn er in 2022, 140 zelfmoorddoden gemeld door de pers, wat de realiteit niet weerspiegelt. Per regio zijn er 67 gevallen in Tanger-Tetouan-Al Hoceima (48%), 18 in Souss-Massa (13%), 14 in Beni Mellal-Khenifra (10%), 12 in Marrakech-Safi (9%), 9 in Fez-Meknes (6%) en 7 gevallen in Casablanca-Settat en de Oriental (5%). In de regio’s Rabat-Salé-Kenitra en Guelmim-Noun zijn twee gevallen (1,4%), en één in Laâyoune-Saguia el Hamra geregistreerd.

Het rapport van de AMDH behandelt ook sterfgevallen in gevangenissen, ziekenhuizen, werkplekken, enz. Het document spreekt van "18 sterfgevallen in politiebureaus, gendarmerie, gevangenissen, als gevolg van een interventie van de openbare orde, en 13 sterfgevallen in ziekenhuizen en gezondheidscentra als gevolg van medische nalatigheid, medische fouten of slechte ziekenhuisinfrastructuur".

Lees ook: Onderzoek naar reeks verdachte zelfmoorden in psychiatrisch ziekenhuis Tanger

De vereniging verwijst ook naar "90 sterfgevallen door arbeidsongevallen, 16 sterfgevallen door schorpioensteken, slangenbeten, hondenbeten en hondsdolheid, 49 sterfgevallen door verstikking als gevolg van gaslekken of branden, en 31 sterfgevallen door voedselvergiftiging en vervalste alcohol". Het aantal verkeersdoden bereikte 3200 in 2022, of ongeveer negen sterfgevallen per dag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team