1 december 2024 - 23:00 - Marokkanen in het buitenland
Marokkanen in Nederland, zowel de eerste als de tweede generatie, hebben te maken met aanzienlijke sociale en economische problemen. Taalbarrières, isolement en werkloosheid zijn enkele van de uitdagingen waar ze mee worstelen.
De eerste generatie Marokkaanse migranten had moeite met het leren van de Nederlandse taal, blijkt uit een recent rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 40 tot 45% van de Marokkanen in Nederland heeft vooral contact met mensen uit de eigen gemeenschap. Dit leidt tot isolement en beperkt de kansen om de taal te leren en te integreren op de arbeidsmarkt. De werkloosheid onder Marokkanen is hoger dan het landelijk gemiddelde en ze hebben minder vaak een eigen woning.
Lees ook: Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Deskundigen stellen dat het belangrijk is om Marokkaanse kinderen zo vroeg mogelijk Nederlands te leren. Dit verbetert hun kansen op een goede opleiding en sociale integratie. Er zijn positieve ontwikkelingen: het aantal Marokkaanse studenten in het hoger onderwijs is gestegen van 30% in 2011-2012 naar 41% in 2023-2024. Maar dit is nog steeds lager dan het percentage Nederlandse studenten (50%).
Ondanks de vooruitgang blijven er taalproblemen, vooral met lezen en schrijven. Extra taallessen en ondersteuning zijn daarom nodig. Ook de tweede generatie Marokkanen heeft moeite met het vinden van een vaste baan, ondanks een hoger opleidingsniveau. Discriminatie en een gebrek aan specifieke vaardigheden kunnen hierbij een rol spelen.
De jeugdcriminaliteit onder Marokkaanse jongeren blijft een punt van zorg. Hoewel er de laatste jaren verbetering is, zijn ze, samen met jongeren van Surinaamse en Antilliaanse afkomst, nog steeds oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers.
Lees ook: Nederland faalt: moslims massaal gediscrimineerd
Het rapport concludeert dat beter onderwijs en taalvaardigheid cruciaal zijn voor de integratie van Marokkanen in Nederland. Meer contact tussen Nederlanders en Marokkanen kan helpen om het isolement te doorbreken en de kansen op integratie te vergroten.
Grens open: Algerije laat Marokkanen gaan
Uitleveringsprocedure Dubai afgerond: Dikke Nordin voor de rechter
Berkane treft maatregelen tegen koudegolf
Marokkaanse vrouwen niet meer welkom in Dubai
Geweld op universiteit Tetouan: gevangenisstraf voor studenten
Grootschalige fraude ontdekt bij Ramadan-voedselhulp in Marokko
Marokkaanse diaspora: Marokko werkt aan online platform
Marokko in gesprek met EU over bankgegevens diaspora
Marokkanen in Gaza: hoop en vrees na staakt-het-vuren
Duitse Marokkanen schenken voetbalveld aan dorp in Rifgebergte
Overheidsprogramma helpt Marokkaanse diaspora aan woning
Ontvoerd als baby: Antwerpse Khadija na 45 jaar herenigd met familie
Marokkanen verlaten Nederland: "Gelukkiger in Marokko"
Geld Marokkaanse diaspora stroomt binnen