Zoeken

Nederland krijgt eerste Halal Bewust Keurmerk

3 april 2014 - 18:55 - Marokkanen in het buitenland

©

De stichting Halal Bewust introduceert de Halal Bewust Keurmerk in Nederland, een heldere en unieke toetssteen met duidelijke criteria voor zowel de halal-producent als de betrokken halal-keuringsdienst.

Stichting Halal Bewust is een kenniscentrum en belangenorganisatie – in het bijzonder consumentenorganisatie – met een sterk filantropische inborst. De stichting Halal Bewust is opgericht door (zelfstandige) professionals met hart voor halal die op een positieve wijze de balans in de halalmarkt willen herstellen. De stichting vindt haar oorsprong in de consumentenorganisatie De Halalpolitie, die een grote bekendheid geniet binnen de moslimgemeenschap. Voor meer informatie over de stichting Halal Bewust (missie en visie) klik hier.

Doelstellingen
De belangrijkste doelstellingen van de stichting Halal Bewust zijn: het behartigen van en het opkomen voor de belangen van de moslimconsument (in de breedste zin van het woord); het geven van voorlichting en advies op het gebied van halal voedsel en voeding, gezondheid en halal-lifestyle; het vergroten van het halalbewustzijn van consumenten en ondernemers; het beheren van het Halal Bewust Keurmerk en het uitoefenen van toezicht op de halalwaardigheid van daaraan gekoppelde producten en diensten.

Achtergrondinformatie
Het overlaten van de waarborging van de halalwaardigheid van voedsel en voeding aan commerciële partijen binnen de halalmarkt en het gebrek aan een breed gedragen en tegelijkertijd daadkrachtig islamitisch toezichtsorgaan, hebben ertoe geleid dat de halalmarkt is verworden tot een jungle waar commercie en de handhaving van de islamitische spijswetten regelmatig botsen. Voor de moslimconsument is dit nadelig omdat de kans dat hij niet krijgt waar hij voor heeft betaald (namelijk halal) steeds groter wordt. Voor de eerlijke en hardwerkende halal-producent is dit nadelig omdat zijn concurrentiepositie verslechterd wanneer zijn branchegenoot - onder dezelfde noemer: ‘halal’ - goedkopere niet-halal (vlees)producten verkoopt. Voor beide doelgroepen springt de stichting Halal Bewust in de bres door projecten op te zetten en initiatieven te lanceren die de openheid en de transparantie binnen de halalmarkt bevorderen en het halalbewustzijn van consumenten en ondernemers vergroten. Voorbeelden daarvan zijn het Meldpunt Halalmisbruik, de Halalwijzer en de Halal Vraagbaak.

Halal Bewust Keurmerk
De halalmarkt is een vrije markt, wat impliceert dat de stichting Halal Bewust niet als een soort islamitische Voedsel en Warenautoriteit naar eigen inzicht kan optreden. Wat we wel namens de moslimconsument kunnen bewerkstelligen is een heldere toetssteen, waarmee consument én producent de kaf van het koren kunnen scheiden. Daarom introduceert de stichting Halal Bewust een nieuw en uniek criterium op de markt: het Halal Bewust Keurmerk, met duidelijke criteria voor zowel de halal-producent als de betrokken halal-keuringsdienst. Met dit nationale halal-keurmerk plaatsen we de ondernemingen die het wél goed doen in de schijnwerpers zodat de overige ondernemingen op een positieve wijze worden gemotiveerd zich te verbeteren.

Het Halal Bewust Keurmerk. Zodat je als consument én producent weet waar je aan toe bent.

Persbericht Stichting Halal Bewust

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team