Zoeken

Hafid Derradji beschuldigt FIFA-baas van corruptie door Marokko

5 december 2023 - 20:00 - Sport

©

Hafid Derradji, Algerijnse sportcommentator van beIN Sports, heeft moeite met de toewijzing van de organisatie van de Afrika Cup 2025 aan Marokko. Hij heeft beschuldigingen van corruptie geuit tegen FIFA-voorzitter Gianni Infantino en de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF).

"Ik ben tevreden met het terugtrekken van de Algerijnse kandidaturen voor de Afrika Cup’s 2025/2027, hoewel het een beetje laat is gebeurd. Iedereen wist dat Marokko de Afrika Cup 2025 zou krijgen, om redenen en overwegingen die we allemaal kennen. De taart werd verdeeld door Gianni Infantino tijdens het congres in Marrakech," verklaarde Hafid Derradji, te gast in een space op X over de staat van het Algerijnse voetbal. Hij suggereert daarmee dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino en CAF-voorzitter Patrice Motsepe steekpenningen zouden hebben ontvangen.

Lees ook: Algerije trekt kandidatuur Afrika Cup 2025 in

Lang voor de officiële aankondiging van de toewijzing van de organisatie van de Afrika Cup 2025 aan Marokko, had de Algerijnse sportcommentator al verklaard dat de Afrikaanse Voetbalconfederatie al had besloten in het voordeel van Marokko. "Nog vóór de presentatie van de dossiers, hun analyse en de stemming van 10 februari, lijkt het erop dat de ’groep’ besloten heeft de Afrika Cup 2025 toe te wijzen aan Marokko, die van 2027 aan Nigeria en de Afrika Cup 2029 aan Algerije," schreef hij in december 2022 op zijn Facebookpagina.

Derradji had ook de CAF beschuldigd van corruptie bij het nemen van beslissingen. "De wijze moet begrijpen hoe dingen worden beheerd en wat men vooral moet doen, gezien het voetbal niet meer slechts een spel is, zoals velen geloven, en dat de keuze op dit niveau niets te maken heeft met het dossier," vervolgde hij.

Lees ook: Marokko topfavoriet voor Afrika Cup? Hafid Derradji denkt van wel!

Eind september kreeg Marokko de organisatie van het Afrikaans voetbalkampioenschap toegewezen nadat zijn concurrenten op het laatste moment hun kandidatuur hadden ingetrokken. Volgens een kopie van de samenvatting van het evaluatierapport van de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF), gedeeld door journalist Antar Abdelwarit op zijn X-account, scoorde Marokko het hoogst tegenover zijn concurrenten. "De kandidatuur van Marokko onderscheidt zich van de andere kandidaturen met een technische score van 85/100," staat er in het officiële document van de CAF. Het koninkrijk staat daarmee bovenaan, voor Algerije (72/100), Zambia (49/100) en het duo Benin en Nigeria (46/100).

Bladna.nl