Zoeken

Marokkaans liedje "Mabrouk Alina" veroorzaakt controverse in Algerije

10 december 2022 - 11:00 - Cultuur

©

In Algerije zorgt het lied van de Marokkaanse artiest Rachid Berriah, opgedragen aan de Atlas Leeuwen, voor een nieuwe controverse. De zanger wordt beschuldigd van plagiaat. Dit gebeurt tegen de achtergrond van de crisis tussen Marokko en Algerije die ruziën over het eigendomsrecht van culturele erfgoed.

Rachid Berriah kwam op televisiezender 2M zijn liedje uit 1986 voor de Atlas Leeuwen performen. Hij werd voorgesteld als de bedenker van de muziek. De Marokkaanse fans zongen uitgebreid mee, aldus de Algerijnse website TSA.

Lees ook: WK-2022: Djamel Belmadi steunt Marokko

De song is volgens de website echter geïnspireerd op "Mabrouk Alina", een werk van de Algerijnse Rabah Driassa. De muziek werd gecomponeerd ter gelegenheid van de deelname van Algerije aan het wereldkampioenschap voetbal 1986 in Mexico.

Algerijnen interpreteerden de vertoning als een poging tot toe-eigening. Daarbij uitte de zoon van Rabah Driassa, die ook zanger is, zijn verontwaardiging. "De Marokkaanse omroep heeft het volk en zichzelf voorgelogen door de jarenlange carrière van Rabah Driassa te miskennen," schreef Abdou Driassa op Instagram.

Lees ook: WK 2022: Marokkaanse overwinningen geboycot in Algerije

Het gaat hier om "diefstal van een Algerijns lied", vervolgde hij. Bovendien zijn "alle werken van Rabah Driassa beschermd omdat ze geregistreerd staan bij de Wereldorganisatie voor Auteursrechten". Tegelijkertijd heeft de Algerijnse zanger al laten doorschemeren dat hij juridische stappen zou kunnen ondernemen tegen de Marokkaanse zanger en 2M. 

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team