Zoeken

Groene gordel van Zuid-Spanje tot Marokko

20 september 2022 - 18:00 - Wereld

©

In Zuid-Spanje hebben deskundigen uit Málaga een project opgezet om bomen te planten langs de Andalusische Middellandse-Zeekust. Deze kust strekt zich uit van Noord-Marokko tot Algerije.

Het project, "Ceinture verte alboranienne" genaamd, voorziet in de aanplant van bomen. Het treft niet alleen Málaga, maar ook andere delen van Spanje, het noorden van Marokko en Algerije. Deze landen grenzen ook aan de zee van Alborán. Volgens Málaga Hoy zal het project in totaal 12 miljoen mensen bereiken en 30 steden met meer dan 50.000 inwoners bestrijken.

Lees ook: Marokko gaat 50.000 hectare aan arganbomen aanplanten

De verantwoordelijke deskundigen staan onder leiding van Enrique Salvo Tierra, hoofd van de UNÍA-leerstoel voor natuurbehoud en hoogleraar plantkunde. Doel van het programma is een groene gordel van beschermde bosgebieden aan te leggen. Dit zijn door de Europese Unie nuttig geachte natuurparken of nationale parken die aan steden grenzen.

Deze herbebossing zou drie belangrijke voordelen hebben. Ten eerste worden hitte en vochtigheid verminderd, wat leidt tot een gematigder klimaat. Ten tweede wordt de overmatige afvloeiing in de rivieren verminderd. Ten derde zal een ecosysteem worden gecreëerd dat bijvoorbeeld stof vermindert.

Lees ook: Marokko plant miljard bomen om het land te herbebossen

De Groene Gordel maakt deel uit van het Groene Infrastructuurplan van het Ministerie van Ecologische Verandering. Gehoopt wordt dat "gezien de urgentie van de bestrijding van de klimaatverandering tegen 2030 een aanvaardbaar niveau van ontwikkeling van de Groene Gordel met deze kenmerken kan worden bereikt". Volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zouden er minstens acht bomen per persoon moeten zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team