5 oktober 2020 - 19:00 - Marokko
De grens tussen Marokko en Algerije is gesloten sinds de aanslagen van het Atlas Asni-hotel in 1994. Dit toont het falen aan van de Unie van de Arabische Maghreb en de Afrikaanse Unie, die geplaagd worden door machtsspelletjes. De warm/koud verhoudingen tussen Algiers en Rabat blijven bestaan.
"We hebben geen probleem met Marokko. Als dat wel het geval is, dan mag Marokko dat komen toelichten". El Khabar en Le Soir d’Algérie rapporteren hierover naar aanleiding van het antwoord van de nieuwe Algerijnse president op een vraag naar de betrekkingen tussen zijn land en Marokko. Ondanks Cheb Khaled’s verenigende Rai-muziek bestaat er dus nog steeds onenigheid tussen de twee landen, die tegenover elkaar staan op het diplomatieke wereldtoneel. De Sahara-kwestie is de reden hiervan.
Rabat beschuldigt Algiers van de financiering en de bewapening van de separatisten van het Polisario-front. Deze separatisten verloren hun grip in de regio sinds de VN in 1991 een staakt-het-vuren uitsprak. Sindsdien zijn we getuige geworden van de spreekwoordelijke blokkering van de coördinatievergaderingen tussen de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties. Het resultaat daarvan is dat de grens tussen de twee landen gesloten blijft.
De situatie die door John O’Rourke, ambassadeur van de Europese Unie in Algerije, als een opening werd bestempeld, wordt gezien als een eenvoudige stijloefening van de Algerijnse autoriteiten.
Bij verschillende gelegenheden heeft Koning Mohammed VI er bij Algerije op aangedrongen om de grenzen te heropenen. De Algerijnse president lijkt open te staan voor deze uitnodiging. Hij stuurde de soeverein felicitaties op de 21e verjaardag van de troonsbestijging. De gespannen relaties lijken dus plaats te maken voor een gematigd kader, dat gunstig is voor het heropenen van de grenzen.
Tweedehandsauto’s populair in Marokko, maar veel informele handel
Franse hotelketen vestigt zich in Marokko
Zware chaos in Marrakech na stortregens (video)
Marokkaanse rechtbank stuurt kind terug naar Zwitserland
Drugsgeld witgewassen via luxe jachten, Marokkaan terecht
Algerijnse zanger Cheb Bilal niet welkom in Marokko
Tweedehandsauto’s populair in Marokko, maar veel informele handel
Zware chaos in Marrakech na stortregens (video)
Marokkaanse rechtbank stuurt kind terug naar Zwitserland
Gewelddadige bendeoorlog in Tiznit, hoofdverdachte opgepakt
Baanbrekende documentaire onderzoekt 25-jarige bewind van Koning Mohammed VI
Marokko worstelt met illegale parkeerwachters
Man snijdt de keel moeder door en pleegt zelfmoord in Sefrou
Petitie voor burgerschap Joodse Marokkanen zorgt voor ophef