Zoeken

Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen komt vrij na amnestie Rusland

18 december 2013 - 15:42 - Wereld

©

Het Russisch parlement stemde woensdagochtend een amnestiewet, waardoor de 30 activisten van de milieu-organisatie Greenpeace, waaronder de Marokkaanse Faiza Oulahsen, vrijkomen.

De tekst werd goedgekeurd met 446 stemmen op 450 in de Doema (Russische tweede kamer). Het wetsvoorstel was op 9 december door de Kremlin ingediend, ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de Russische grondwet.

De wet geldt, volgens een amendement, ook voor verdachten van hooliganisme, zoals de Greenpeace-activisten. Volgens Greenpeace zullen haar actievoerders Rusland verlaten zodra ze een uitreisvisum krijgen van de lokale autoriteiten.

In een bericht op haar website laat de organisatie weten dat de situatie erg ongewoon is. Het is zo dat amnestie enkel kan worden verleend aan mensen die reeds zijn veroordeeld, wat niet het geval is van de dertig actievoerders.

De milieubeschermers werden door de Russische autoriteiten beschuldigd van hooliganisme. Zij werden gearresteerd na een protestactie aan boord van de ijsbreker Arctic Sunrise, tegen het olieplatform Prirazlomnaïa van Gazprom.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team