Zoeken

Marokko stemt amnestiewet voor zwartspaarders

11 januari 2014 - 20:03 - Economie

©

Marokko heeft een nieuwe fiscale amnestiewet goedgekeurd. Sinds begin dit jaar kunnen mensen die illegaal rekeningen of vastgoed in het buitenland bezitten, hun situatie in orde brengen door zich bij de fiscus te melden.

Om van deze ’uitzonderlijke maatregel’ te genieten, moeten zwartspaarders een belasting van 10% van de waarde van een woning of 2-5% van een bankrekening in het buitenland betalen. In het geval van een bankrekening moet bovendien al het geld naar een Marokkaanse rekening worden overgemaakt.

Marokkanen in het buitenland, waarvan honderdduizenden vastgoed en bankrekeningen in het buitenland hebben, zijn niet betrokken door de maatregel. De amnestiewet doelt enkel op Marokkanen woonachtig in Marokko en die eigendommen in het buitenland bezitten.

Minister Mohamed Boussaid van Economie en Financiën beschouwt de wet als "pragmatisch en realistisch" en benadrukt het vertrouwelijke karakter van elke dossierbehandeling. De winsten van de belasting worden door zijn afdeling geraamd op 5 miljard dirham.

Ruim 30% van de eigendommen van rijke Marokkaanse families worden bewaard in Zwitserse en Britse banken. Global Financial Integrity berekent de jaarlijks kapitaalvlucht uit Marokko op 1,66 miljard dollar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team