Zoeken

Golfnaties willen 300.000 man sterke militaire alliantie met Marokko

17 april 2014 - 22:34 - Marokko

©

De Gulf Cooperetation Council heeft aan Marokko en Jordanië voorgesteld om een ​​militaire alliantie te vormen. Beide landen zijn strategische bondgenoten van Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar die samen de GCC vormen.

Volgens een Jordaanse ambtenaar geciteerd door Defense News, dateert het voorstel van afgelopen maart. De militaire alliantie zou worden gevormd door 300.000 soldaten.

Al Massae meldt dat ook Egypte mogelijk bij deze samenwerking wordt betrokken. Caïro werd echter nog niet officieel uitgenodigd door de groepering.

Matthew Hedges, militair analist en expert van Midden-Oosten politiek, is ervan overtuigd dat Marokko en Jordanië op het voorstel zullen ingaan vanwege de financiële voordelen. De geografische ligging van Marokko zal volgens hem ook geen probleem vormen.

In 2011 meldden diverse media dat Marokko en Jordanië een akkoord hadden gevonden om een militair commando op te richten van 20.000 Marokkaanse en Jordaanse soldaten. Hun basis moest in het zuiden van Jordanië komen.

De commando had voor missie snel in te grijpen in de landen van de Gulf Cooperetation Council in geval van rellen.

Bladna.nl