Zoeken

Marokko heeft 7e machtigste leger in Afrika

30 april 2014 - 15:23 - Marokko

©

Marokko is de zevende Afrikaanse militaire macht volgens een ranking van Global Firepower voor het jaar 2014. Wereldwijd heeft Marokko hzt 65e machtigste leger, ver achter Algerije op de 31e positie.

In de Arabische wereld is Marokko 6e na Egypte, Saudi-Arabië, Syrië, Algerije en Jemen. De ranking wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, Rusland en China.

Global Firepower houdt rekening met verschillende criteria om de ranking van machtigste legers ter wereld op te stellen. Er wordt onder meer gelet op de rijkdom van het land, de kwaliteit van de militaire infrastructuur, de moderniteit van het oorlogsarsenaal en de militaire inlichtingendienst.

Moussaoui El Ajlaoui, Marokkaanse expert in Afrikaanse zaken, vertelde aan Akhbar Al Yaoum dat de ranking de werkelijke kracht van het Marokkaans leger niet weerspiegelt. Dit komt volgens hem onder meer omdat Marokko zijn meeste wapenaankopen geheim houdt.

"Het aantal soldaten is geen criterium. Oorlogen zijn niet meer traditioneel en hebben gevechten tussen legers niet meer nodig. Marokko richt zich vooral op de aankoop van slimme wapens, inclusief onbemande vliegtuigen en bewakingsapparatuur", aldus El Ajlaoui.

"Dit beleid wordt ook gerechtvaardigd door het feit dat Marokko een strategische rol speelt in de strijd tegen het internationale terrorisme", zegt de Marokkaanse analist. Volgens hem vormt Algerije geen bedreiging voor Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team