Zoeken

Gevangenissen Marokko verbieden voedselmanden voor gevangenen

31 oktober 2017 - 12:00 - Marokko

©

Sinds maandag 30 oktober is het verboden voor families van gevangenen om tijdens bezoeken voedselmanden (qoffa) mee te nemen.

Volgens de gevangenisadministratie DGAPR is de maatregel bedoeld om de smokkel van verboden goederen in gevangenissen te voorkomen. De DGAPR stelt dat het verbod al jaren geldt in Marokko en dat voedselmanden tot nu toe enkel nog werden toegestaan in de Oukacha gevangenis in Casablanca.

De gevangenisadministratie stelt dat onderzoeken hebben aangetoond dat voedselmanden de belangrijkste bron van invoer van illegale goederen in gevangenissen zijn.

Nog steeds volgens de DGAPR werd de maatregel positief verwelkomd door de families van gevangenen in verschillende gevangenissen in het land. Een voedselmand is namelijk een sociaal economische last voor de families, waarvan het merendeel tot de armere lagen van de bevolking behoren.

De gevangenisadministratie heeft tevens besloten om private bedrijven in te schakelen om de maaltijden van gevangenen in alle gevangenissen te verzorgen. In een deel van de gevangenissen is dat reeds het geval sinds vorig jaar. De maatregel zorgde voor positieve reacties bij de gevangenen vanwege de verbetering van de kwaliteit en hoeveelheid voedsel.

Abdellah Mouseddad, voorzitter van het Marokkaans gevangenis observatorium OMP, stelt echter dat "een voedselmand voor gevangenen niet synoniem is van voedsel, maar een symbolische band met hun familie vertegenwoordigt". Volgens Mouseddad is de maatregel daarom een schending van de mensenrechten en zal het OMP de situatie met de DGAPR bespreken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team