Zoeken

Gemeentevoorzitter in Marokko was grote cannabisproducent

21 juli 2014 - 16:18 - Gemeenschap

©

De gemeentevoorzitter van Snada in de regio van Al Hoceima in het noorden van Marokko, is afgelopen woensdag gearresteerd door de Marokkaanse gendarmerie vanwege het kweken van cannabis. De RNI-verantwoordelijke werd al een tijdje gezocht.

De dag van zijn arrestatie was de gemeentevoorzitter bij de politie in Targuist, op een veertigtal kilometers van Al Hoceima, aangifte gaan doen tegen een agent gestationeerd in Boufrah. Toen een politieagent zijn klacht wilde behandelen bleek dat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

Een landbouwer had hem eerder bij de politie aangegeven na een conflict over irrigatiekanalen. De landbouwer had de irrigatiekanalen afgeleid naar zijn gronden waardoor de inwoners van het nabijgelegen dorpje geen water meer hadden.

De gemeentevoorzitter had toen een klacht ingediend tegen de landbouwer, die uit wraak aan de politie had verteld hoe zijn tegenstander cannabis kweekte op een groot landgoed die hij van zijn vader had geërfd, wat na onderzoek bleek te kloppen.

Volgens Al Massae wist iedereen in de regio van Ketama dat de gemeentevoorzitter van de RNI partij in Snada al jarenlang ongehinderd cannabis kweekte. De man had veel macht in de regio en deed regelmatig aangifte tegen zijn vijanden.

Volksverantwoordelijken en cannabis

In 2013 had de politie een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een lokale verantwoordelijke van de PJD-partij in Ras El Ma, in de regio van Nador, vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een drugshandel. Of hij werd gearresteerd is nooit vermeld.

In Marokko leven ruim 800.000 mensen van de cannabisteelt. De sector is goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 10 miljard dollar oftewel 10% van het Marokkaans BBP. In 2010 werden nog 47.400 hectare land gebruikt om cannabis te groeien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team