Zoeken

Marokkaanse Azahara Arif verovert Spaanse groentesector

19 februari 2021 - 20:00 - Wereld

©

Frutas Azahara, een bedrijf dat wordt geleid door een familie van Marokkaanse origine, heeft een leidende positie in de Spaanse tuinbouwsector. De eigenaars kwamen ooit in Spanje aan als migranten met weinig middelen en slaagden erin om hun situatie te overstijgen.

De Marokkaanse Azahara Arif kwam in 1990 op 26-jarige leeftijd naar Spanje en begon met een onbeduidend baantje als schoonmaakster en kindermeisje. Drie jaar later ontmoette zij haar man, Mouhy Eddine Azzi, die als arbeider werkte in een boomgaard in Fuenlabrada. Met hun spaargeld begonnen ze later hier en daar kleine bedrijfjes op te zetten. Eerst een cafetaria, dan een slagerij, dan een groente- en fruitmarkt, die uiteindelijk voor hen de deuren opende naar meer welvaart. Al hun bedrijven dragen de naam Azahara.

Vandaag telt het fruit- en groentebedrijf Frutas Azahara 41 winkels in de regio Madrid. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 28 miljoen euro en 250 werknemers in dienst. Lamia, de 24-jarige dochter van Azahara en Mouhy, werkt als financieel directeur voor het bedrijf. Ze spreekt vier talen, heeft twee masterdiploma’s en zit boordevol ambitie. Zij is van plan om winkels te openen in andere provincies en online te gaan verkopen, lering trekkende uit de lockdown van de afgelopen maanden. Lamia hoopt dat het voorbeeld van het doorzettingsvermogen van haar ouders, die als migranten naar Spanje kwamen en van nul begonnen om hun imperium op te bouwen, anderen kan inspireren. "Met weinig middelen, maar veel dromen en motivatie, bereik je wat je wilt," zegt ze.

Naast de groentemarkten heeft Frutas Azahara een eigen productie en opereert als groothandelaar. Het hoofdkantoor in Griñón is een grote opslagplaats waar restauranthouders en particulieren watermeloenen komen inslaan uit Agadir en Zagora, die op enkele hectaren aan de rand van Griñón worden geteeld.

Azahara Arif en haar familie leiden nu een tamelijk rustig leven. Haar 63-jarige echtgenoot Mouhy kreeg onlangs een hartaanval en heeft zijn werk teruggebracht tot zeven uur per dag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team