Zoeken

Marokko veroordeelt gebruik chemische wapens in Syrië

10 september 2013 - 15:30 - Marokko

©

Marokko heeft op maandag, tijdens de 24e zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève, het gebruik van chemische wapens op 21 augustus in Syrië veroordeeld.

De aanval, uitgevoerd door het Syrisch regime van Bashar Al Assad, resulteerde in honderden doden, waarvan bijna de helft vrouwen en kinderen.

Omar Hilale, permanente vertegenwoordiger van Marokko in Genève, oordeelde dat enkel een politieke oplossing het Syrisch conflict kan doen stoppen. Hij wees daarbij op de "grote bezorgdheid van Marokko over de verslechtering van de situatie in Syrië" en pleitte voor een "serieuze en alomvattende dialoog".

Amerika zegt het bewijs te hebben van het gebruik van chemische wapens door het regime van Bashar Al Assad. Een militaire aanval door de VS op Syrië werd uitgesteld na de tussenkomst van Rusland, die er bij Syrië op heeft aangedrongen de chemische wapens onder internationale controle te stellen.

In een interview met CBS op maandag, heeft Bashar al-Assad het gebruik van gifgas ontkend. De staatshoofd waarschuwde Amerika dat in geval van een aanval, het land rekening moest houden met elke vorm van vergelding.

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn tientallen Marokkaanse strijders omgekomen in gevechten tegen het Syrisch regime. Tot de slachtoffers behoren de Marokkaans-Nederlandse Seddik Sbaï en Mohamed Slimani, ex-gevangene in Guantanamo die in 2006 aan Marokko was uitgeleverd en in 2011 door de Koning was vergeven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team