Zoeken

Turkije zet Marokkanen uit naar Syrië

18 augustus 2023 - 20:00 - Wereld

©

Twee Marokkanen die in Turkije voor Syrische burgers werden aangezien, werden gearresteerd, slecht behandeld in een migrantencentrum en vervolgens door de Turkse autoriteiten uitgezet naar de noordelijke stad Azaz, die wordt gecontroleerd door de Syrische oppositietroepen.

Terwijl ze probeerden illegaal Europa binnen te komen via de Turkse landgrens, werden Azzedine Erremmach ben Abderrahim, geboren in 1996, en Nabil Rochdi ben Ahmed, geboren in 1993, begin 2023 door de Turkse autoriteiten gearresteerd. In januari werden ze uitgezet naar Azaz, gecontroleerd door de Syrische oppositie. Azzedine werd gearresteerd en naar een uitzetcentrum in Edirne en vervolgens naar de zuidelijke stad Adana gebracht, na een poging om naar Griekenland te vertrekken. Zijn landgenoot Rochdi werd gearresteerd door Turkse soldaten na een poging om naar Bulgarije te gaan. Hij kwam Turkije binnen via de luchthaven Sabiha Gokcen in Istanbul.

Lees ook: Turkije wil Marokkaan uitzetten na hoofddoekincident

Beide jongemannen hadden aan de Turkse autoriteiten laten weten dat ze de Marokkaanse nationaliteit hebben, meldt Middle East Eye. "Ik informeerde de Turkse autoriteiten over mijn Marokkaanse nationaliteit en toonde mijn documenten. Maar ze stonden erop me naar Syrië te sturen", zei Azzedine. "Ook al herhaalde ik dat ik geen Syriër was, ze stuurden me gedwongen naar Syrië," voegt Rochdi eraan toe.

Lees ook: Nederland niet blij met uitzetting Marokkaanse jihadist door Turkije

Volgens de twee jonge Marokkanen werden ze tijdens hun detentie mishandeld door Turkse agenten. Na hun detentie werden beide mannen overgedragen aan de anti-smokkelafdeling van de grensstad Azaz "in het kader van een willekeurige uitzettingscampagne die betrekking had op honderden andere jongeren" uit Syrië. De ambassade van Marokko in Ankara nam later contact op met de autoriteiten in Azaz om hun terugkeer naar Marokko te vergemakkelijken.

Bladna.nl