Zoeken

Frankrijk: leerlingen weigeren boek van Arabische schrijver te lezen

16 oktober 2018 - 10:40 - Wereld

©

Voor het eerst in een Franse middelbare school hebben leerlingen geweigerd om een boek te lezen omdat de schrijver Arabisch is.

Volgens de krant La Voix du Nord hebben leerlingen in Haute-Somme geweigerd om het boek "Le porteur de cartable" (De boekentassendrager) van Akli Tadjer te lezen. Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog in Algerije.

"Sommige leerlingen rebelleerden zich omdat de schrijver niet Frans is, het verhaal gaat niet over Frankrijk (ze wisten niet dat Algerije Frans was) en er zijn woorden in het Arabisch.", legt de lerares uit. De vrouw moest een leerling zelfs wegsturen omdat hij weigerde de naam "Massaoud" te lezen.

In een e-mail aan de schrijver legt de lerares uit dat ze een dergelijke reactie niet had verwacht en betreurde de "racistische opmerkingen". "Ik heb hen over de wet gesproken en een aantal ouders komen naar de ouder-leraar-vergadering om er met me over te praten", aldus de lerares.

De schrijver heeft besloten om de zaak met de media te delen en stelt dat het de eerste keer in 20 jaar is dat "iets zo gewelddadig" gebeurt. Akli Tadjer en de lerares hebben desondanks besloten om een geplande ontmoeting met de leerlingen door te laten gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team