Zoeken

Facebook-kus voor de rechter in Nador (update)

22 november 2013 - 20:05 - Marokko

©

De twee tieners die begin oktober zijn gearresteerd nadat ze een foto op Facebook hadden geplaatst waarop ze elkaar zoenen, verschijnen vandaag voor de rechtbank van eerste aanleg in Nador.

Beiden worden vervolgd voor ’onfatsoenlijk gedrag in het openbaar en schending van goede zeden’. Volgens de Marokkaanse wet is dat strafbaar met 2 à 4 jaar gevangenis. Volgens één van hun advocaten, Mbarek Buirik, is het echter weinig onwaarschijnlijk dat het koppeltje naar de gevangenis wordt gestuurd.

De drie tieners betrokken bij de zaak - het koppeltje en de jongen die de foto nam - werden na hun arrestatie in jeugdinrichtingen in Fez en Nador geplaatst. Na een paar dagen en dankzij een nationale en internationale mobilisatie, werden ze vrijgelaten.

Hun proces was in oktober uitgesteld, zodat een ’sociaal onderzoek’ kon worden uitgevoerd naar de jongeren en hun families.

De Marokkaanse vereniging voor Mensenrechten AMDH heeft een advocaat voor de jongeren geregeld. Ironisch is dat een lokale vereniging voor de Mensenrechten in Nador, de tieners bij de politie had aangegeven.

Update 22 november

Na een twee uur durende zitting heeft de rechter besloten dat het vonnis op 6 december zal worden uitgesproken. Het parket heeft een gevangenisstraf reeds uitgesloten. Dat liet de advocaat van de tieners, Monaim Fattahi, na de zitting weten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team