Zoeken

Europese rechtbank veroordeelt Rusland na moord op moslims

22 oktober 2021 - 12:00 - Wereld

©

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Rusland op dinsdag 19 oktober veroordeeld voor het schenden van het recht op leven en het niet uitvoeren van een effectief onderzoek naar de feiten. In 2012 hebben agenten van de Russische veiligheidsdiensten (FSB) drie moslims gedood.

In Rusland openden FSB-agenten in juli 2012 het vuur op Magomed Khayauri, Islam Tachiyev, beiden student in Moskou, en Artur Karsamauli, een werknemer in Moskou. De drie mannen zaten in afwachting van het avondgebed in de moskee op de campus van de Staatsuniversiteit van Ingoesjetië. Volgens de families van de slachtoffers stierf de eerste ter plaatse en liepen de andere twee verwondingen op en werden ze vervolgens met een kogel in het hoofd geëxecuteerd.

Lees ook: Europese Hof staat hoofddoekverbod op werkvloer toe

Volgens de FSB-agenten waren zij naar de campus gekomen na informatie dat er een bijeenkomst werd georganiseerd van leden van illegale gewapende groepen. Zij beweren ook dat zij alleen op geweervuur hebben gereageerd. De nabestaanden van de slachtoffers claimden na de moord dat hun familieleden niet gewapend waren en verzochten om een strafrechtelijk onderzoek, maar dit werd hun pertinent geweigerd door de Russische civiele en vervolgens militaire autoriteiten.

Lees ook: Videogame "Six days in Fallujah", of de bagatellisering van geweld tegen moslims

Na bestudering van de zaak hebben de rechters van het EHRM een uitspraak gedaan. Zij achtten Rusland unaniem schuldig aan het schenden van het recht op leven en het recht op een effectief onderzoek, gewaarborgd door artikel 2 van het EVRM en veroordeelden Rusland tot het betalen van 60.000 euro aan de families van elk van de drie slachtoffers, binnen de drie maanden, meldt AFP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team