Zoeken

Eid ul-Adha in Marokko: veetelers vrezen import schapen

2 mei 2023 - 13:00 - Economie

©

Op een kleine twee maanden van Eid ul-Adha bestaan er grote onzekerheden over de beschikbaarheid en de prijs van schapen in Marokko. Dit jaar heeft het koninkrijk besloten om schapen te importeren, een beslissing die niet in de smaak valt bij de professionals in de sector.

De droogte die dit jaar de agrarische en veeteeltsector hard heeft getroffen, samen met de stijging van de prijzen van veevoeder, zullen de prijzen van vee zeker doen stijgen tijdens Eid ul-Adha. Marokko gaat naar verwachting één miljoen schapen importeren uit Spanje, Roemenië, Italië en Polen, hoewel het nationale aanbod van schapen de vraag overstijgt, schrijft Hespress.

Lees ook: Uruguayaans vee voor Marokko

Veel veetelers en professionals in de sector vrezen de impact van deze import op de Marokkaanse veestapel. Volgens sommige slagers hebben Marokkanen een afkeer ontwikkeld voor alles wat geïmporteerd is sinds het incident met het Braziliaanse rundvlees. Ze zijn nu voorzichtig met de herkomst van geïmporteerd rood vlees voordat ze het kopen en het ingevoerd schapenvlees zal geen uitzondering zijn.

Geïmporteerd vee is "schadelijk voor de nationale veestapel, omdat het veel slagers aanzet om ooien en koeien te slachten die bijdragen aan de lokale productie", aldus Jamal Farhan, secretaris-generaal voor de vleestransportsector in de regio Casablanca van de Nationale Unie van Handelaren en Professionals.

Lees ook: Eid ul-Adha: Marokkaanse regering moedigt invoer van runderen aan

Volgens Farhan "lost import het probleem van de nationale productie op de lange termijn niet op, omdat het slechts tijdelijk hoge prijzen kan overwinnen. We moeten dus vooruit denken om te voorkomen dat we in een spiraal terechtkomen waar we moeilijk uit kunnen komen." Farhan verzekert ook dat slagers op de wekelijkse markten meestal ooien slachten en geen rammen, die gereserveerd zijn voor de offerdag van Eid ul-Adha.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team