Zoeken

Duitsland verbiedt hoofddoek op school

2 juli 2019 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In scholen in Duitsland geldt sinds kort een hoofddoekverbod. De wet is met 90% stemmen goedgekeurd met het argument dat de hoofddoek tegen het "vrijheid van geloofsuiting"-principe gaat van de Duitse grondwet. De moslimorganisaties vatten dit op als een vorm van discriminatie en islamofobie.

Het hoofddoekverbod verdeelt de meningen. Een deel van de Duitsers ziet het hoofddoekverbod als een bedreiging voor de vrijheid van religieuze uiting. Anderen, zoals de regeringsafgevaardigde voor inburgering noemen het "absurd dat kleine meisjes een hoofddoek dragen, de meeste moslims delen mijn mening".

Daartegenover bekijkt Marcus Weinberg van de conservatieve partij CDU in Duitsland het anders: "Het algemeen hoofddoekverbod, zoals in Oostenrijk, zal de meisjes die vrijwillig een hoofddoek willen dragen als teken van hun geloof een handicap opleggen." Ook is het verbod in strijd met "het fundamenteel van de Duitse constitutie waarbij religie vrij geuit mag worden", aldus de politicus.

De moslimorganisaties in Duitsland gaan niet akkoord met het verbod omdat het discriminatie tegenover moslimkinderen zou uitlokken bij het onderwijspersoneel. De organisaties pleiten voor een verenigde actie tegen de discriminerende wet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team