Zoeken

De "domme keuze" die van Hakim Ziyech een held maakte

13 maart 2024 - 16:00 - Sport

©

Toen Hakim Ziyech in 2015 koos voor het Marokkaans elfral, kreeg hij harde kritiek van Marco van Basten, zijn toenmalige trainer bij Heerenveen. Van Basten noemde Ziyech’s keuze "dom", stellende dat hij zijn carrière op het spel zette door voor een minder prestigieuze ploeg te kiezen dan Nederland.

Maar Ziyech heeft nooit voor de gemakkelijkheid gekozen. Met enorm talent en een complexe persoonlijkheid heeft hij altijd zijn eigen keuzes gemaakt, hoe controversieel ze soms ook waren. Na een hobbelige route vol obstakels en kritiek is hij in Marokko uitgegroeid tot een nationale held.

Lees ook: Ziyech terug in actie, kans op rentree bij Marokko?

Geboren in Dronten van Marokkaanse ouders, groeide Ziyech op in een bescheiden omgeving. Voetbal was zijn uitlaatklep, een manier om zichzelf te uiten en te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Zijn rauwe talent werd vroeg opgemerkt en hij belandde al snel in de Nederlandse jeugdselecties. Toch voelde Ziyech zich nooit helemaal thuis bij Oranje. Zijn rebelse karakter en gedurfde keuzes pasten niet bij de traditionele voetbalvisie van de bond. In 2015 nam hij de controversiële beslissing om voor Marokko te spelen, het land van zijn voorouders.

Deze keuze werd door sommigen in Nederland gezien als verraad, en Van Basten spaarde zijn kritiek niet. "Het is een domme keuze," stelde hij. "Hij is een geweldige speler, maar hij heeft geen hersens."

Ziyech liet zich niet van de wijs brengen door de kritiek. Hij bleef geloven in zijn talent en zijn lot. In Marokko vond hij een team dat bij hem paste, waar hij eindelijk zijn volledige potentieel kon benutten. Onder leiding van Walid Regragui is Ziyech uitgegroeid tot een onmisbare schakel in de nationale ploeg. Met zijn verfijnde techniek, spelinzicht en vechtlust hielp hij Marokko naar een uitzonderlijke prestatie op het WK in Qatar. Door de halve finale te bereiken, schreef Marokko geschiedenis. En Ziyech, ooit het "enfant terrible" van het Nederlandse voetbal, is in zijn geboorteland uitgegroeid tot een geliefd icoon.

Lees ook: Hakim Ziyech: droomvilla in Marrakech?

Het verhaal van Ziyech is er een van moed, doorzettingsvermogen en eigenzinnigheid. Het is het verhaal van een speler die tegen de verwachtingen in ging en zijn eigen legende schreef. De "domme keuze" van destijds werd een prachtige prestatie, een ultieme revanche op zijn critici.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team