Zoeken

DJ Eden Jays aka Adnan Marfak, blind achter de draaitafel

15 september 2023 - 11:00 - Cultuur

©

Eden Jays, Adnan Marfak van zijn echte naam, een 28-jarige DJ uit het Franse Aix-en-Provence, lijkt een DJ zoals een ander. Maar wat de feestende gasten zien, ziet hij niet.

In 2020 verloor Eden Jays het zicht na een niertransplantatie. Toch heeft dit zijn passie voor muziek niet gedoofd. Integendeel, zijn doorzettingsvermogen en optimisme blijven ongebroken. "Het leven is niet altijd een rechte lijn. Je moet je kunnen aanpassen aan onverwachte gebeurtenissen," zegt hij met een aanstekelijke glimlach.

Lees ook: Foto: Koning Mohammed VI en DJ Snake

Tijdens een recent optreden in een chic restaurant aan het strand in Lavandou, was hij praktisch niet te onderscheiden van andere DJ’s. Behalve de witte stok waarmee hij arriveerde en de assistenten die hem bijstaan. Met zijn zonnebril op - een gangbare accessoire in de nachtwereld - verzorgde hij een twee uur durende ’deep house’-set.

Ondanks zijn beperking, blijft Eden Jays volledig betrokken bij zijn muzikale prestaties. Zijn assistenten zijn cruciaal om de sfeer in de zaal te peilen zodat hij zijn muziekkeuze kan aanpassen. "Op een bepaalde manier ben ik zijn ogen," legt zijn jeugdvriendin Silham Elgaual uit.

Lees ook: Marokkaanse DJ Hamida voor terrorist aangezien in Duitsland

Adnan komt uit een bevoorrechte omgeving - zijn vader was directeur van een kerncentrale in Marokko, waar het gezin 8 jaar woonde - en ging naar een DJ-school in Aix-en-Provence. Voordat hij zijn zicht verloor, had Adnan al een professionele carrière als DJ opgebouwd. Muziek heeft hem door de moeilijke tijden van acceptatie en aanpassing geholpen. "Als ik de mensen niet kan zien, kunnen zij mij wel horen. Het is een manier om een verbinding te maken," zegt hij. Eden Jays heeft plannen om zijn opleiding te vervolgen en werkt aan de release van een mini-album. "We zullen zien hoe het gaat," merkt hij op met een knipoog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team