Zoeken

Advocate Fara Chorfi krijgt 57 miljoen euro na vrijspraak in Zwitserland

1 februari 2023 - 17:00 - Wereld

©

Fara Chorfi, de Marokkaans-Belgische ex-advocate van de familie Bailo de Spoelberch, is in Zwitserland in beroep vrijgesproken voor het witwassen van geld. De rechters in Genève vonden, na een procedure van meer dan tien jaar, geen bewijs dat ze misbruik maakte van kwetsbare erfgenamen en de opbrengst van haar bedrog verborgen te hebben.

In de jaren 2000 ontmoette de advocate in Brussel een zekere Luka Bailo, 65 jaar, die in 2001 trouwde met de 80-jarige burggravin Amicie de Spoelberch, erfgename van het InBev-brouwerij imperium (Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden, Corona, Budweiser...). Luka Bailo stierf in 2004 en liet twee geadopteerde kleinzonen na, Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch. Die kinderen werden van de ene op de andere dag erfgenamen van een kolossaal fortuin, nog voor de burggravin in 2008 overleed, meldt La Dernière Heure.

Lees ook: Marokkaanse advocate maakt rijke familie 66 miljoen euro lichter

Fara Chorfi bleef de belangen van de twee zonen verdedigen tot de dag dat de erfgenamen Bailo besloten haar leven tot een hel te maken. De advocaat werd tijdens haar vakantie in Griekenland gearresteerd, onder arrest geplaatst en vervolgens tussen 2017 en 2018 tien maanden vastgehouden. De Bailo-zonen van Spoelberch schilderden Chorfi af als een inhalige adviseur die profiteerde van hun kwetsbaarheid en hun naïviteit om hen op te lichten. Ze zou voor 815.000 aan aandelen in het toenmalige InBev-bedrijf Interbrew hebben genomen en deze op verschillende rekeningen in Zwitserland gedeponeerd hebben om ze via de offshores wit te wassen. Van 22,5 miljoen euro destijds, is de waarde van de aandelen in 2020 nu opgelopen tot 66 miljoen euro.

Fara Chorfi werd in 2016 vrijgesproken van diefstal en witwassen, maar werd wel schuldig bevonden aan een poging tot oplichting en door de Luxemburgse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. In 2019 werd ze door de correctionele rechtbank van Genève veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, wegens aandelenfraude en witwassen. De broers Bailo de Spoelberch kregen 34 miljoen euro schadevergoeding en 327.000 resterende AB InBev-aandelen. Fara Chorfi werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf, waarvan 15 maanden voorwaardelijk.

Lees ook: Advocaat in Brussel aangeklaagd voor drugshandel vanuit Marokko

De advocate ging in beroep tegen de beslissing, een procedure die twee jaar duurde. Het Zwitserse openbaar ministerie vroeg vier jaar gevangenisstraf tegen haar, maar het Hof van Beroep in Genève sprak haar vrij. Een overwinning voor haar advocaten van de firma Mangeat. Fara Chorfi krijgt de som terug die ze aan de Bailo-zonen heeft gegeven, evenals 327.600 aandelen ter waarde van bijna 23 miljoen euro. Haar verdediging in België kondigt een mogelijke "gerechtelijke procedure aan om de onmetelijke schade" die zij al meer dan tien jaar lijdt, vergoed te krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team