Zoeken

Deken: "Geen reden voor onderzoek naar neef-advocaat Taghi"

12 november 2021 - 17:00 - Wereld

©

Youssef Taghi werd op 8 oktober 2021 in de Extra Beveiligde Inrichting van Vught aangehouden tijdens een bezoek aan zijn neef en cliënt Ridouan Taghi en beschuldigd van het voorbereiden van ernstige misdrijven. Het OM vermoedt dat Youssef een boodschapper was van Taghi, die de hoofdverdachte is in het Marengo-proces. Het Openbaar Ministerie maakte bezwaar tegen de verdediging van Taghi door Youssef, maar had geen bevoegdheid om hem terug te fluiten.

De deken van de Orde van Advocaten in Gelderland startte al in april 2020 al een onderzoek op naar advocaat Youssef Taghi, die momenteel wordt vastgehouden voor deelname aan een criminele organisatie. Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een melding over een mogelijk misbruik van de advocatentelefoon, die niet mag worden afgeluisterd. "Ik heb van het OM niets vernomen omtrent vermoedens of aanwijzingen ten aanzien van mogelijk misbruik van privileges door Youssef Taghi in relatie tot Ridouan Taghi. Ik had ook geen enkel ander aanknopingspunt om daar onderzoek naar te kunnen doen," zegt deken Maaike Bomers in het AD.

Lees ook: Ridouan Taghi wil dat zijn strafzaak wordt afgesplitst van Marengo

Voordat ze haar onderzoek kon afronden meldde Youssef Taghi zich bij de EBI aan als advocaat van Ridouan Taghi. Youssef kon geweigerd worden vanwege het deken-onderzoek, maar deken Bomers dat kon geen tekenen vinden van tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen, waarna hij toegang kreeg tot zijn cliënt en neef. Ze voerde wel een indringend gesprek met Youssef Taghi over het bijstaan van zijn neef: "Hij moest zich afvragen of het verstandig is om voor Ridouan Taghi te gaan optreden, aangezien hij een neef is. Het is echter niet verboden om als advocaat voor familieleden op te treden. Youssef Taghi diende hierin zelf een afweging te maken en een beslissing te nemen," aldus Bomers. Volgens haar was er toen geen aanleiding voor onderzoek over misbruik van zijn positie als advocaat met betrekking tot Ridouan Taghi. Bovendien ontving ze hierover geen informatie van het Openbaar Ministerie.

Lees ook: Marokko arresteert neef Ridouan Taghi op vraag van Nederland

Volgens het AD kreeg de politie in het voorjaar van 2021 informatie uit ontsleutelde Sky-ECC telefoons, waaruit de verdenking volgde dat Ridouan Taghi middels zijn neef Youssef kon communiceren met de buitenwereld. De top van het Openbaar Ministerie gaf daarop een uitzonderlijke toestemming om hen heimelijk af te luisteren. Recent werd het voorarrest van Youssef Taghi met drie maanden verlengd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team