Zoeken

Decathlon gokt op Marokko

24 mei 2024 - 08:00 - Economie

©

De Franse sportwinkelketen Decathlon wil zijn productie in Marokko vervijfvoudigen. De herhaalde internationale transportcrises, die de wereldeconomie treffen sinds de Covid-19-crisis, maken van Marokko een aantrekkelijke bestemming.

Veel Europese bedrijven die hun productie de afgelopen decennia naar Zuidoost-Azië hadden verplaatst, herzien nu hun wereldwijde industriële strategie. Dit komt door de exploderende kosten van zeevracht, die bij elke geostrategische crisis steeds langer aanhouden. Zo leidde de recente aanval van de Houthi-rebellen op koopvaardijschepen in de Rode Zee ertoe dat scheepvaartmaatschappijen een veel langere en duurdere route via Zuid-Afrika moesten nemen, met vertragingen in de levering van goederen en algemene extra kosten tot gevolg.

Lees ook: Decathlon opent gigantisch magazijn in Tanger

Decathlon is een van de internationale groepen die nu in Marokko een oplossing zien. De sportketen heeft besloten om het volume van de in Marokko geproduceerde producten te vervijfvoudigen. Na de bestellingen bij Marokkaanse leveranciers tot 200 miljoen dirham te hebben verlaagd in de afgelopen jaren, wil de sporthandelaar op korte termijn weer de grens van 1 miljard dirham overschrijden.

Lees ook: Décathlon gaat 26 winkels openen en 11.000 banen creëren in Marokko

De beslissing om de productie terug te brengen naar Marokko is te danken aan de nieuwe beperkingen op het zeetransport, maar ook aan de milieubeperkingen van een meer gecontroleerde koolstofvoetafdruk. Dit maakt Marokko, samen met Tunesië, waar Decathlon ook gevestigd is, tot een relocatieland aan de poorten van Europa, zijn belangrijkste markt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team