Zoeken

Aardbevingen in Al Hoceima uitgelegd

25 december 2021 - 10:40 - Marokko

©

Sinds afgelopen maandag worden de provincies Driouch en Al Hoceima geteisterd door een reeks tellurische bevingen. Volgens het Nationaal Instituut voor Geofysica zijn deze aardbevingen "een normaal natuurverschijnsel".

Het Nationaal Instituut voor Geofysica heeft woensdagnacht twee aardbevingen geregistreerd. De eerste had een kracht van 4,7 op de schaal van Richter, het epicentrum van deze beving bevond zich voor de kust van de provincie Al Hoceima. Het epicentrum van de tweede beving, met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter, bevond zich voor de kust van de provincie Driouch.

Lees ook: Aardbeving van 5,4 in Al Hoceima

Nacer Jebbour, deskundige van het Nationaal Instituut voor Geofysica, zegt in een verklaring aan MAP dat de regio waarin de provincies Nador, Driouch en Al Hoceima gelegen zijn, reeds lang wordt gekenmerkt door seismische activiteit. "Sinds ongeveer 30 jaar is de regio onderhevig aan tellurische bevingen met een onregelmatige periodiciteit. Dat wil zeggen, ze komen niet in dezelfde tijd van het jaar voor. Eigenlijk registreert de regio dagelijks zeer kleine bevingen die niet door de bevolking worden gevoeld, maar die wij wel kunnen zien via de seismische apparatuur en sensoren waarover wij beschikken," zegt Nacer Jebbour.

Lees ook: Aardbevingen Noord-Marokko: moeten we vrezen voor de big one?

De expert legt uit dat de aardkorst bestaat uit verschillende platen die constant in beweging zijn. Een aardbeving is een trilling of een schokkende beweging van de aardkorst, die ontstaat door spanningen tussen die aardplaten. Dit is een "normaal verschijnsel". Er worden regelmatig statistische studies verricht om na te gaan of er sprake is van een daling van het totale gemiddelde, een stagnatie van het aantal aardbevingen of een constant niveau.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team