Zoeken

Wanneer viert Nederland Eid ul-Adha?

16 mei 2024 - 17:00 - Wereld

©

Eid ul-Adha is een van de belangrijkste religieuze feesten voor moslims over de hele wereld. Maar wanneer vindt het feest dit jaar plaats in Saoedi-Arabië en dus in Nederland?

Het Offerfeest vindt plaats op de 10e dag van Dhoe al-Hidzjah, de laatste maand van de islamitische kalender. Het herdenkt de bereidheid van de profeet Ibrahim om zijn zoon te offeren als gehoorzaamheid aan God. In plaats daarvan offerde hij een ram, en dit offerritueel vormt de kern van de viering.

Lees ook: Marokko: datum Eid ul-Adha 2024

De exacte datum is afhankelijk van de maanobservatie en kan per land verschillen. In Saoedi-Arabië verwachten de autoriteiten de data te bevestigen op 5 juni, terwijl in Nederland wordt gewacht op het communiqué van Saoedi-Arabië.

Astronomische berekeningen wijzen uit dat de eerste dag van de maand Dhoe al-Hidzjah op vrijdag 7 juni zal vallen. De pelgrims die naar Mekka gaan, zullen op zaterdag 15 juni op de berg Arafat staan.

Lees ook: Oproepen tot annulering Eid ul-Adha in Marokko

In Saoedi-Arabië, de meeste moslimlanden en ook in Nederland, België en de rest van Europa, zal Eid ul-Adha dus naar verwachting op zondag 16 juni worden gevierd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team