Zoeken

Crisis-vluchtende Spanjaarden steeds meer naar Marokko

3 december 2012 - 11:48 - Marokko

©

Marokko is in de afgelopen jaren een keuzebestemming geworden voor Spanjaarden die de economische crisis ontvluchten. De meesten werken of beleggen in Casablanca, Rabat, Marrakech, Tanger en Tetouan.

Deze omgekeerde migratie is het gevolg van de hoge werkloosheid in Spanje, waar meer dan 25% van de actieve bevolking geen werk heeft. Ook het gebrek aan economische zichtbaarheid speelt een rol.

Tot op heden wonen 55.000 Spanjaarden in Marokko. Een meerderheid is gepensioneerd en koos voor Marokko omdat de economische situatie er gunstiger is dan in Spanje.

Jongere Spanjaarden, veelal afgestudeerden, vestigen zich in Marokko voor de vele werkgelegenheden. Zij zijn vooral actief in de bouw, tuinbouw en engineering.

Een minderheid vestigt dochterondernemingen van Spaanse bedrijven in Marokko, waar ze genieten van de in Europa bijna onbestaande businessmogelijkheden.

De crisis in de eurozone zou nog een tiental jaar voortduren, waardoor steeds meer mensen uit Spanje, Italië en in mindere mate Frankrijk, zich in Marokko zullen vestigen.

Bladna.nl