Zoeken

Covid-19: uitvinding drie Marokkanen steekt grenzen over

4 april 2020 - 13:00 - Marokko

©

Door het schrijnende tekort aan ademhalingstoestellen in ziekenhuizen hebben drie medewerkers van het OCP een systeem ontwikkeld dat de capaciteit van kunstmatige beademingstoestellen kan verdubbelen.

Yassine Ndali, Jamal Bachiri en Younes Belfatmi ontwierpen ook een vizierhelm voor het medisch personeel van het provinciaal ziekenhuis van Khouribga.

Het OCP had enkele dagen geleden een wedstrijd onder het personeel gestart waarbij werd gevraagd om "een idee of initiatief voor te stellen dat het collectief werk tegen de coronavirus epidemie zal komen steunen".

TelQuel bericht dat Yassine Ndali het idee kreeg om met een 3D printer van het laboratorium van het fosfaatbedrijf medische uitrusting te ontwikkelen. Zijn idee trok de aandacht van Jamal Bachiri die vervolgens zijn voormalige stagiaire, Younes Belfatmi op de hoogte bracht. Belfatmi is namelijk een expert in 3D-printen.

De drie mannen ontmoetten een arts van de reanimatiedienst die hen vertelde dat maar één persoon aan een beademingstoestel kon worden aangesloten, terwijl het apparaat voor meerdere patiënten tegelijkertijd zou kunnen worden gebruikt.

Yassine, Jamal en Younes bedachten een systeem in de vorm van de Y. Zeven dagen later werden de eerste tests gedaan maar de kwaliteit van het gebruikte plastic was niet tevredenstellend. De drie besloten op eigen kosten een beter plastic aan te schaffen. Hun uitvinding wordt sindsdien in het ziekenhuis van Khouribga gebruikt.

Meerdere ziekenhuizen in Marokko en zelfs in het Spaanse Alicante hebben een beroep gedaan op het OCP om ook van het systeem gebruik te kunnen maken. Yassine, Jamal en Younes blijven naar nieuwe ideeën zoeken om bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus.

Bladna.nl