Zoeken

Corruptie in Marokko: "Moul 17 miljard" veroordeeld tot 9 jaar cel

8 juli 2023 - 22:30 - Marokko

©

Het voormalige parlementslid en burgemeester van Had Soualem, Zine El Abidine El Howass, bijgenaamd "Moul 17 miljard", heeft in hoger beroep een zwaardere gevangenisstraf gekregen, met name 9 jaar tegen 7 jaar in eerste aanleg.

El Howass was betrokken bij verschillende misdrijven waaronder verduistering van publieke gelden, chantage, vervalsing en corruptie.

Lees ook: Kamerlid met « 170 miljoen dirham » verliest zetel in Marokko

De zaak gaat terug tot juni 2017, toen een politieoperatie niet ver van Casablanca leidde tot de arrestatie van El Howass en zijn medeplichtigen. Een aanzienlijk som geld werd in beslag genomen tijdens deze operatie. Sommige media meldden toen dat er 17 miljard centimes in contanten (170 miljoen dirham) in beslag waren genomen, maar dat werd formeel ontkend door de Nationale veiligheidsdienst (DGSN).

Lees ook: Politie ontkent vondst 170 miljoen bij Marokkaans Kamerlid

Er waren in 2017 talloze klachten ingediend door vastgoedontwikkelaars tegen El Howass. De voormalige burgemeester werd er onder meer van beschuldigd een contract van 80 miljoen dirham voor een stadsontwikkelingsproject zonder aanbesteding te hebben toegekend. Hij werd er ook van beschuldigd eucalyptusbomen langs een nationale weg te hebben laten weghalen om het hout voor zijn hammams te gebruiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team