Zoeken

Coronavirus: 94% van de gevaccineerden in Afrika zijn Marokkanen

15 maart 2021 - 19:00 - Wereld

©

Marokko is in Afrika het land dat zijn bevolking het meest heeft gevaccineerd. De nationale vaccinatiecampagne is in januari 2021 van start gegaan en heeft als doel om in juni 80% van de bevolking te bereiken. Terwijl Marokko reeds meer dan 4 miljoen mensen heeft gevaccineerd, hebben sommige Afrikaanse landen moeite om de campagne op te starten, en overwegen andere landen dit nog niet.

Wereldwijd hebben al ongeveer 100 miljoen mensen een eerste injectie gekregen, waarbij de aantallen tussen de landen variëren. Marokko neemt 94% van de in Afrika toegediende vaccindoses voor zijn rekening. Dat is het resultaat van een zeer goede vaccinatiestrategie, opgezet door de autoriteiten om zo snel mogelijk het gewone leven weer op te kunnen pakken.

Volgens het Afrikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie (CDC Africa), wordt in de rijke landen elke seconde één persoon gevaccineerd, maar hebben 76 landen in de wereld nog geen enkele dosis ontvangen. Een situatie die vooral Afrikaanse landen treft. Op 13 maart om 12 uur ’s middags was het aantal bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus in Afrika echter opgelopen tot 4.015.057. Op dezelfde datum bedroeg het aantal sterfgevallen in verband met de pandemie 107.229 en waren er ook 3.599.219 genezingen.

Sommige Afrikaanse landen, zoals Marokko, hebben ervoor gekozen om rechtstreeks te onderhandelen met farmaceutische bedrijven. Naast deze individuele benaderingen, heeft de WHO het Covax-programma gelanceerd. Deze regeling stelt rijke landen in staat om gratis vaccins aan ontwikkelingslanden te verstrekken. Sommige landen ontvangen deze doses van het AstraZeneca-vaccin al. Het doel is om ongeveer 600 miljoen mensen te vaccineren.

Voorlopig loopt Marokko voorop en zal het zijn geraamde doelpopulatie van 25 miljoen Marokkanen tegen augustus kunnen vaccineren. Naast de 60 miljoen bestelde doses, zou het land ook een aandeel van het Covax-programma moeten ontvangen. Achter Marokko volgen Rwanda, Zuid-Afrika, de Seychellen, Algerije, Senegal, Zimbabwe en Mauritius.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team