Zoeken

Marokko: achterblijven collectieve immuniteit slecht voor economische groei

13 september 2021 - 16:30 - Economie

©

De economische situatie van zes landen in de MENA-regio staat centraal in het jongste rapport van S&P Ratings, dat op 7 september is gepubliceerd. Deze landen, waaronder Marokko, worstelen met de terugkeer naar groei, als gevolg van de coronapandemie.

De zes landen in de regio (Egypte, Marokko, Qatar, Saoedi-Arabië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten) zijn allen afhankelijk van de energie-export en inkomsten uit het toerisme, aldus S&P Ratings. De kredietbeoordelaar merkt op dat de krimp voor deze zes landen weliswaar gering was, maar dat het groeitekort opliep tot 5,9%, tegen 6,7% voor de wereld en 5,3% voor de hele MENA-regio. Volgens het document "begon de regionale groei in het derde kwartaal van 2021 echter weer aan te trekken na een sterke krimp in de eerste helft van 2020. Wat een snel hersteltraject leek, werd echter gedwarsboomd door opeenvolgende coronagolven".

Lees ook: Groei Marokkaanse economie met 6,3% gedaald in 2020

Bovendien hielp de stijging van de olieprijzen bij het herstel, die waren namelijk 10% hoger dan het gemiddelde van het vierde kwartaal van 2019. De toerisme- en reissector bleven daarentegen achter. In vergelijking met het niveau van voor de pandemie, is de hotel- en restaurantsector in het eerste kwartaal van 2021 bijvoorbeeld met 26% gedaald in Egypte, met 57% in Marokko, met 44% in Tunesië en met 19% in Qatar.

De vaccinatiecampagnes volgen evenwel niet hetzelfde tempo in de zes landen, aldus dezelfde bron. Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben al 70 tot 80% van hun bevolking gevaccineerd, terwijl Egypte, Marokko en Tunesië nog ver achter liggen.

Lees ook:

Anderzijds hebben de meeste banken in de MENA-regio de crisis goed doorstaan. Als gevolg daarvan zullen de kredietrisico-verliezen in het grootste deel van de regio tegen 2021 afvlakken, aldus het agentschap. Bovendien is het resultaat in Marokko bevredigend in termen van onder meer recordoogsten en herstel van de grondstoffenprijzen, hoewel de pandemie nog steeds aanwezig is in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team