Zoeken

Coach Marokkaans U23 elftal over België, de Afrika Cup en Koning Mohammed VI

10 juli 2023 - 17:30 - Marokko

©

Het Marokkaans elftal U23 won zaterdag de Afrika Cup U23 in Rabat, onder leiding van de Antwerpse Marokkaan Issame Charaï. De coach en zijn jonge talenten schreven geschiedenis door voor de eerste keer de Afrika Cup U23 voor Marokko te winnen.

HBVL sprak met de 41-jarige coach over het afgelegde parcours en de doelstellingen van Issame Charaï met de beloften van Marokko. Dat gebeurde telefonisch de dag na de overwinning van de Atlas Welpen tegen Egypte.

Lees ook: Koning Mohammed VI trots na overwinning Marokko op Afrika Cup U23

"Sorry, maar mijn telefoon is echt ontploft. Ik krijg abnormaal veel berichtjes en telefoontjes. Onmogelijk om ze allemaal te beantwoorden. Zelfs de koning van Marokko heeft me via de voorzitter van de bond twee keer proberen bellen om iedereen toe te spreken. We hebben dat helaas niet gehoord in het feestgedruis na de wedstrijd. Maar ik heb vernomen dat we later deze week misschien nog ontvangen zullen worden op het koninklijk paleis. Dat zou de kerst op de taart zijn," begint Charaï het gesprek.

"Het is ongelofelijk wat mijn jongens gepresteerd hebben. Misschien maken ze zoiets maar één keer in hun leven mee. Het zijn nu nationale helden. Na de match konden ze het stadion niet verlaten zonder veiligheidsagenten. Er stonden nog vele duizenden fans hen op te wachten," zegt de coach over de knappe prestatie van zijn team.

De volgende doelstelling van Charaï zijn de Olympische spelen in Parijs, waarvoor Jong Marokko zich tijdens het Afrikaans kampioenschap plaatste. "We gaan de komende dagen eerst genieten van deze triomf. Maar vanaf volgende week gaat de focus inderdaad richting Olympische Spelen. Marokko geraakte nog nooit voorbij de groepsfase. Volgend jaar trekken we wel voor het eerst als kampioen van Afrika naar de Spelen. Dat brengt druk met zich mee. Het zal niet simpel worden, maar we dromen wel van een olympische medaille."

Het U23 elftal van Marokko telt veel Belgisch Marokkaanse spelers. "Klopt. Want ook de technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond is een Belg. Daarnaast heb ik hier ook nog een assistent, een videoanalist en een kinesist met de Belgische nationaliteit. De eigenschappen van een Belgische Marokkaan? Tegenover de Nederlandse en Franse jongens zijn ze veel rustiger en bescheiden. Ach, ik vind het een uitdaging om ze allemaal op de juiste manier te benaderen," zegt Charaï hierover.

Lees ook: Marokko domineert Egypte en wint Afrika Cup U23

De vele recente successen van Marokko legt de coach uit door de investeringen van Marokko en de komst van spelers uit Europa. "De Marokkaanse voetbalbond is de voorbije jaren meer gaan rekruteren in Europa. En niet alleen voor spelers, ook voor coaches. Walid Regragui van de A-ploeg is geboren in Frankrijk, ik in België. Wij kennen de leefwereld van die Europese Marokkanen. En ik kan je verzekeren: een Franse Marokkaan heeft een ander karakter dan een Nederlandse of een Belgische Marokkaan. (...) We doen er alles aan om hen hier zo professioneel mogelijk te begeleiden. Ons trainingscomplex is chiquer dan dat van de Rode Duivels in Tubeke. De koning van Marokko heeft de voorbije jaren veel in het voetbal geïnvesteerd en het is fijn dat zijn inspanningen op heel korte termijn al resultaat opleveren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team