Zoeken

CIA bespioneert Marokkanen in de VS

27 september 2011 - 20:00 - Wereld

©

Volgens top secret documenten verkregen door The Associated Press, worden Marokkanen in de Verenigde Staten bespioneerd op een dagelijkse basis door de VS inlichtingendiensten. Deze spionage zou deel uitmaken van een programma van de CIA voor de verzameling van accurate gegevens over islamitische gemeenschappen in de VS.

De levensstijl van Marokkanen, hun gewoonten, hun gehechtheid aan religie, hun sociale en professionele leven ... alles wordt onderzocht. Zelfs hun huizen zijn onderworpen aan zoekopdrachten zonder dat de bewoners ervan op de hoogte zijn.

Een rapport spreekt bijvoorbeeld van een Marokkaanse eigenaar van een broodjeszaak in de buurt van een moskee die elke vrijdag voor het gebed zijn winkel sluit.

Winkels, restaurants, kappers, ..., bezocht door Marokkanen zijn allen ook bekend bij de politie, die zich aan alle routinedetails interesseert van deze gemeenschap, en over een gigantische fotobestand beschikt.

Een New Yorkse politieagent die anoniem wil blijven, vertelde The Associated Press dat de meerderheid van de bespioneerde plaatsen niets te maken hebben met terrorisme.

Khalid Chekraoui, expert in internationale betrekkingen geciteerd door de krant Akhbar Al Yaoum, zegt dat de Amerikanen, Marokkanen van Rabat tot Washington, aanzien als een speciaal sociaal fenomeen. Volgens hem is terrorisme niet de enige reden dat de CIA motiveert.

Het programma genaamd "De Marokkaanse initiatief" is een onderdeel van een groot project, gelanceerd door de CIA in de tijd van president George Walker Bush (2001-2009), gericht op het bespioneren van de verschillende moslimgemeenschappen gevestigd in de Verenigde Staten.

Volgens Amerikaanse verantwoordelijken werd "het Marokkaans Initiatief" direct na de aanslagen gestart van 16 mei 2003 in Casablanca, waarbij 45 mensen waarvan twaalf zelfmoordterroristen omkwamen en een honderdtal mensen gewonden raakten.

Bladna.nl