Zoeken

Is de Mauritaanse president Marokkaans?

11 oktober 2011 - 11:00 - Wereld

©

Uit een kabelbericht van de ambassade van de Verenigde Staten in Nouakchott van 16 juli 2009, onlangs vrijgegeven door Wikileaks, blijkt dat de Mauritaanse president Mohamed Ould Abdelaziz, Marokkaans of Senegalees is.

De Mauritaanse president groeide op in Louga in Senegal, maar de echte Ouled Bousba volksstam, waarvan Ould Abdelaziz afkomstig is, is gevestigd in Marokko.

De toenmalige ambassadeur in functie in het land, Mark Boulware, liet ook verstaan in zijn boodschap dat de president van de Islamitische Republiek Mauritanië de Hassani (Arabisch dialect gesproken in Mauritanië) niet beheert. De Amerikaanse kabel stelt dat Mohamed Ould Abdelaziz zich laat omringen door Mauritaniërs die nauw bij Marokko zijn en tussen de Marokkaanse steden Marrakesh en Smara verblijven.

Voor vele Mauritaanse politici is Mohamed Ould Abdelaziz een "onwetende" en zou niet "gekwalificeerd zijn om het land te leiden", omdat "zijn stam niet van Mauritanië is en eerder een drukkingsgroep is".

De huidige president van Mauritanië, vermeende leider van de staatsgreep van 2005, die het regime van Maaouiya Ould Sid ’Ahmed Taya omverwierp, zou van tribale allianties geprofiteerd hebben om zichzelf te verheven naar de hogere rangen van het leger.

Mark Boulware vergelijkt ook in zijn boodschap de naaste kring van Mohamed Ould Abdelaziz, met een "kleine Rabat rondom het presidentiële paleis".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team