Zoeken

OM eist drie jaar cel tegen bestuurslid Geleense moskee

10 juni 2021 - 19:40 - Wereld

©

Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie voor de rechtbank in Roermond 40 maanden gevangenisstraf tegen de vicevoorzitter van de Al Houda moskee in Geleen, waarvan zes voorwaardelijk. De 41-jarige Mohamed Laarbi A. zou Daesh via zijn stichting BabyCare gesteund hebben tussen 2014 en 2017.

Babycare schonk allerlei hulpgoederen zoals medicatie, babymelk, water en luiers. Laarbi A. bracht de spullen in 2014 en 2016 zelf naar Syrië. Zo ging hij naar de stad Raqqa, dat onder het bewind van Daesh stond. Daar waren in die periode openbare executies aan de orde van de dag. Daarnaast maakte hij ook geld over naar een Turkse organisatie die Daesh steunde in woord en geschrift, schrijft De Telegraaf.

Het OM zegt dat de hulpgoederen enkel bedoeld waren voor aanhangers en strijders van Daesh en eist dat de man drie jaar lang geen leiding meer mag geven aan hulporganisaties. Volgens het OM reisde A. tussen 2012 en 2017 minstens elf keer naar Syrië, zonder dit te melden bij de gemeente Sittard-Geleen, waarvan hij een bijstandsuitkering kreeg.

Lees ook: Moskee-bestuurslid uit Geleen staat terecht voor financieren terrorisme

Het OM oordeelt verder ook nog dat de 100.000 euro die A. schonk aan de Turkse organisatie Fukara Der, eigenlijk ook een ondersteuning is van Daesh. Hij zou donateurs daarbij hebben bedrogen door hen foto’s te laten zien van kinderen uit Servië en die door te laten gaan voor Syrische kinderen in nood. Hij zou zich tegenover donateurs ook geëngageerd hebben om geen onderscheid te maken tussen mensen in nood, terwijl in werkelijkheid enkel Daesh geholpen werd.

Volgens de advocaat van Mohamed Laarbi A., Tamara Buruma, bood de organisatie ’Fukara Der’ geen steun aan Daesh. Ze zegt dat Turkse hulporganisaties juist hulp hebben verleend in door tegenstanders van de Syrische president Assad bezette gebieden en dit voor honderden miljoenen. Buruma merkt op dat A. kinderen en gezinnen heeft geholpen op plaatsen waar andere hulpverleners niet konden komen. Ze ontkende dat A. radicaal is en vroeg een vrijspraak voor haar cliënt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team