Zoeken

Carrière Marokkaans-Nederlandse Numidia gaat als een speer

2 juli 2022 - 21:00 - Cultuur

©

Numidia kennen we reeds als talentvol zangeres, danseres en tv-presentatrice, maar nu schittert ze ook op het witte doek. Ze maakte recent haar acteerdebuut in de nieuwe Johan Nijenhuis-film ’Marokkaanse Bruiloft’, waar ze ook de titelsong van zingt. Entertainment Business sprak met de artieste over haar carrière, ambities en haar Marokkaanse roots.

De inmiddels 22-jarige Marokkaans-Nederlandse Numidia El Morabet groeide op met muziek en dans, maar het grote publiek kreeg haar pas te zien in 2015, toen ze de finale bereikte van het zangprogramma The Voice Kids. "Mijn vader is een redelijk ­bekende muzikant in Marokko en toen ik wat jonger was, heb ik blokfluit, saxofoon en klarinet gespeeld. Ik heb verder nog ­geruime tijd pianoles gehad en vond het leuk om in musicals te spelen. Van mijn 10e tot mijn 17e heb ik op hoog niveau gedanst en ook lesgegeven. De finaleplek in The Voice Kids was superleuk en zeker een hoogtepunt, maar daarna ging het even iets ­minder lekker. Ik werd uit huis geplaatst, kwam onder toezicht te staan, heb in internaten gewoond. Ik was vooral bezig met overleven. Je kunt je dromen wel willen ­volgen, maar als er brood op de plank moet komen, moet je prioriteiten stellen."

Lees ook: Filmcrew van ’Marokkaanse bruiloft’ vertelt over unieke diaspora-ervaring

Numidia tekende bij Ali B en maakte vanaf 2018 ook regelmatig muziek in samenwerking met andere artiesten zoals Ali B, Cheb Rayan, R3hab, Ronnie Flex, Famke Louise en Boef. Haar carrière gaat sindsdien als een speer. Numidia heeft fans uit verschillende leeftijdscategorieën en met verschillende achtergronden omdat haar muziek ook zeer uiteenlopend is. "Ik wil vooral mijn eigen stijl en vibe creëren. Ik vind het heerlijk om pop te zingen, maar dan vermengd met een vleugje Arabisch, wat ­urban. Het mag allemaal wel wat diverser in Nederland. Ik vind het leuk om te rappen, maar zing net makkelijk een oer-Hollandse smartlap. Ik ben nu aan het ontdekken wat mijn stijl is. Ik heb nog niet echt de kans gehad om te laten zien wie ik écht ben en wat ik kan. Tijdens optredens zing ik ook enkele ballads en wat minder voor de hand liggende covers, zoals ’It’s a Man’s World’ van James Brown, dan zie je een andere kant van mij."

Lees ook: Rocom Marokkaanse Bruiloft is een feest om naar te kijken

Toch zijn haar roots ook belangrijk. "Ik denk dat je mijn Marokkaanse achtergrond wel terug kunt horen in mijn melodielijnen en vocalen. Maar tegelijkertijd, je hoeft niet per se Arabische woorden te gebruiken om die stijl te creëren of een bepaalde sfeer neer te zetten. Maar ik moet zeggen: als jonge, Marokkaans-Nederlandse vrouw is het niet altijd even makkelijk en ik krijg soms te maken met racisme en discriminatie. Sommige mensen misgunnen mij mijn ’shine’. Zo wilde een radiozender alleen mijn nummer draaien als ’die Afrikaanse drums’ eruit werden gehaald. Als je met dit soort zaken wordt geconfronteerd, kun je twee dingen doen: erin blijven hangen en boos worden, of je schouders ophalen en doorgaan en nog meer mooie dingen ­maken. Natuurlijk kies ik voor het laatste. Of ik mezelf zie als een rolmodel? Ik wil vooral jongeren laten zien wat er mogelijk is en dat je een heftig verleden kunt overwinnen. Vrouwen en mannen! Daarnaast wil ik ook een realistisch zelfbeeld meegeven."

Lees ook: Walid Benmbarek, van bad guy in ’Mocro Maffia’ tot sweet guy in ’Marokkaanse Bruiloft’

Numidia presenteerde dit jaar het BNNVARA-programma Teenage Boss en ze maakte haar acteerdebuut in de komedie ’Marokkaanse bruiloft’. Ze werd aangesproken met de vraag of ze een auditie wilde doen. "Ik hoorde pas later dat hoofdrolspeelster Soumaya Ahouaoui specifiek om mij had gevraagd. Ik vond het echt een supervette ervaring en een mooie ontdekkingsreis. Hoewel ik niet iedere rol zou accepteren, lijkt het me tof om in meer films te spelen. Als er ooit een nieuwe New Kids-film wordt gemaakt, ­mogen ze me altijd bellen!"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team