Zoeken

Kleine handelingen kunnen jaarlijks 10.000 baby’s redden in Marokko

1 maart 2014 - 16:31 - Marokko

©

De vereniging Al Hayat heeft een bewustwordingscampagne gestart tegen moeder- en babysterfte in Marokko. Elk jaar sterven ruim 12.000 pasgeborenen en 700 moeders in het Noord-Afrikaans land.

Daar komen nog eens 12.000 blijvende handicaps bij voor de moeders na de bevalling, terwijl 24.000 pasgeborenen met een handicap ter wereld komen.

Om het aantal sterfgevallen te doen dalen, heeft de vereniging een campagne gestart waarbij vier eenvoudig handelingen worden uitgelegd. Daarmee kunnen volgens Al Hayat jaarlijks ruim 10.000 baby’s worden gered.

1 - Warmte. Een baby komt nat ter wereld. In de buik van zijn moeder was het 37,5 à 38 graden. Het kindje moet dus goed worden gedroogd en in een warme doek worden gewikkeld. Ook moet de temperatuur van de kamer rond 25 graden zijn. Een baby zal een halve graad lichaamstemperatuur per minuut verliezen als hij nat blijft of het te koud is. Na 7 minuten sterven 90% natte baby’s omdat hun lichaamstemperatuur tot 34 graden is gedaald.

2 - Hygiëne. Een pasgeboren baby kan sterven of gehandicapt blijven als gevolg van infecties opgelopen tijdens de bevalling. Ruim 30% babysterftes zijn te wijten aan een slechte hygiëne. Vroedvrouwen moeten daarom goed letten op hun hygiëne en dat van de moeder, hun handen en onderarmen met water en zeep wassen en geen ringen, armbanden of nagellak dragen.

3 - Zuurstof. De baby moet snel kunnen ademen. Daarom moet slijm onmiddellijk uit zijn mond en neus worden verwijderd met een peertje of, als het niet anders kan, met een vinger gewikkeld in een beetje gaas. Krijgen de hersenen niet genoeg zuurstof dan kunnen de hersencellen beschadigd worden of afsterven. Het kindje loopt dan een blijvende handicap op of sterft.

4 - Asepsis. Het gebruik van water en zeep kan heel wat dodelijke ziekten voorkomen, omdat het 99% van de bacteriën doodt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team